Азиатските акции поевтиняват сериозно след разпродажбите на Уолстрийт вчера, тъй като пазарите се притесняваха от ефекта на високите цени на петрола във време, в което нарушенията във веригите на доставки вече поставят под натиск икономическата активност.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 1.3%, отчитайки спад в трета поредна сесия. Японският индекс Nikkei губи 2.8%, докато основните индекси в Южна Корея и Австралия изгубиха 2.5% и 1%, респективно.

Спадът на пазарите понижи основният индекс на MSCI до 619.87, което бе най-ниското му ниво от ноември 2020 г. Индексът губи над 5% от началото на годината, като пазарите в Хонконг и Япония са сред големите губещи.

Цените на петрола достигнаха тригодишен връх вчера, след като страните от групата OPEC+ потвърдиха, че ще се придържат към настоящата си политика за производството на фона на нарасналото търсене, въпреки натиска от страна на някои държави за по-голямо увеличение на добива, информира Ройтерс.

Цената на щатския лек суров петрол се задържа на ниво от 77.60 долара за барел, ден след като достигна най-високото си ниво от 2014 г. Брентът се търгува на цена от 81.30 долара за барел, след като преди това нарасна до тригодишен връх.

Пазарите в Азия се фокусират върху това дали строителният гигант China Evergrande ще предложи известно облекчение на инвеститорите, които търсят признаци за разпродаване на активи. Търговията с акциите на компанията бе спряна вчера.

SOFIX с ръст от близо 30% за 2021 г., ето какви са причинитеКакви са причините за доброто му представяне?

Щатският индекс Dow Jones Industrial Average вчера се понижи с 0.94% до 34 002.92 пункта, S&P 500 падна с 1.30% до 4 300.46 пункта, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 2.14% надолу на 14 255.49 пункта, след като инвеститорите разпродаваха акциите на големите технологични компании.

Доходността по щатските държавни облигации нарасна вследствие на предпазливостта на инвеститорите относно необходимостта от вдигане на тавана на дълга на САЩ, тъй като страната е изправена пред историческо изпадане в просрочие по дълга си след две седмици.

В края на вчерашната сесия Сенатът се подготвяше за гласуване на проектозакон, одобрен в Камарата на представителите, който ще удължи лимита по държавния дълг на САЩ до декември 2022 г.

Щатският долар се търгуваше близо до едногодишен връх спрямо други основни валути преди очакваните в края на седмицата данни за заетостта в САЩ, които може да предоставят индикации за темповете на ограничаване на стимулите от страна на Федералния резерв и началото на вдигането на лихвите.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, нарасна с 0.09% до 93.928.

Еврото се понижи с 0.13% до 1.1605 долара, докато йената поскъпва с 0.12% до 111 йени за долар.

Цената на златото се движи в тесен рейндж и за последно бе на ниво от 1 763 долара за тройунция, след като в понеделник нарасна до най-високото си ниво от 23 септември.