SOFIX с ръст от близо 30% за 2021 г., ето какви са причините

2807
SOFIX с ръст от близо 30% за 2021 г., ето какви са причините

© Unsplash

Индексът на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX отчита ръст от близо 30% от началото на 2021 г. (бел. ред. 29.94%), с което продължава да е един от най-добре представящите се индикатори в световен мащаб.

Какви са причините за доброто му представяне?

100% ръст ли? А какво ще кажете за 200%?


Общо три са емисиите от 15-те дружества, съставляващи SOFIX, при които се отчита повишение от над 100% от началото на настоящата година.

При Доверие Обединен Холдинг се отчита поскъпване от 130.77%, а при Индустриален Холдинг България имаме ръст от близо 150%, или 149.37 на сто, ако трябва да сме точни. Лидерството обаче се дължи от Алтерко. Ако бяхме купили акции на компанията в края на 2020 г., днес вече бихме имали 200% доходност (бел. ред. 199.83%).

Добро представяне и от акциите с високо тегло в индикатора

Софарма, Еврохолд България, Адванс Терафонд АДСИЦ и Алтерко са единствените дружества в SOFIX, които имат тегло от над 10% при изчислението му.

От началото на 2021 г. книжата на фармацевтичната компания добавят 31.25%, т.е. представят се малко по-добре от индекса, докато дружеството, специализирано в покупката на земеделски земи, носи 49.79% доходност на вложителите си.

Ръстът при Еврохолд България е от 18.39%, сочат данни на борсовия оператор, след като компанията стана собственик на бизнеса на ЧЕЗ у нас.

Три от емисиите са на минус

Едва три от емисиите, включени в SOFIX, днес се търгуват на нива, които са по-ниски от края на 2020 г. Това са Химимпорт и Първа инвестиционна банка, загубили 5.96 и 7.61%, както и Софарма трейдинг, поевтиняла с над 10%.

И все пак – малко или много са 30%?

Представянето на SOFIX от началото на 2021 г. е впечатляващо, тъй като това е двойно повече от индекса на сините чипове в САЩ – DJIA, както и с над 50% по-добро от S&P500.

Напомняме, че исторически погледнато S&P500 носи на инвеститорите по около 8% на годишна база. Няколко са обаче основните фактори, които подпомагат това представяне на родния индикатор.

На първо място следва да отбележим, че докато индексите в световен мащаб достигнаха нови рекордни стойности, SOFIX в момента е на 70% от върха си. Освен това индикаторът завърши последните три години на минус, а последното му добро представяне беше през 2016 г., когато добави над 27%.

Добрите финансови резултати на компании през 2021 г., в която наблюдаваме подобрения спрямо 2020 г., т.е. началото на пандемията, също подпомагат този ръст.

Налице е също така и повишение на инвестициите у нас както във фондове, така и директно в акции, което може да се обясни с ниските нива на лихвите по депозитите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg