Ниските лихви по банковите депозити се отразиха благоприятно както на взаимните фондове в страната, увеличили активите си под управление с над 600 млн. лева за тримесечие и 2.4 млрд. лева за година, така и на борсовите ни индекси.

Справка на Profit.bg показва, че от началото на годината ръстът при един от основните индикатори на Българска фондова борса BGBX40 възлиза на 26.71%.

Повишението при SOFIX е дори още по-голямо – 28.29%, с което индексът на сините чипове се нарежда сред едни от най-добре представящите се в целия свят за периода от 1 януари до 25 август.

Следва да се има предвид, че доброто представяне на дадено дружество в определен период не е гаранция, че то ще продължи и в бъдеще. И ако все пак решите да влагате пари на Българска фондова борса, имайте предвид, че експертите по лични финанси казват, че е по-добре да се доверите на специалистите в сферата, вместо да го правите сами в свободното си време.

Нека видим кои са най-добре представящите се компании от началото на 2021 г. на родния капиталов пазар

Общо три са публичните компании, или тези, чиито акции се търгуват на фондовата ни борса, добавят по над 100% от началото на годината. Доскоро към тази престижна група се числеше и Доверие Обединен Холдинг, но повишението по позицията към момента е от 96.81%.

По-добре от холдинговото дружество се представят Алтерко и Индустриален Холдинг България, добавили респективно 157.62 и 135.44%, докато Агрия Груп Холдинг нарасна със 131.51 на сто.

Спиди ще разпределя един от най-големите дивиденти за публична компанияДнес акциите на Спиди АД се търгуват на ниво от 86 лева за брой

Добре е представянето и на още няколко от по-ликвидните компании, включени в изчислението на основните индикатори. Това са Спиди, отчела поскъпване от 78.15% от началото на годината, както и Индустриален Капитал Холдинг и Българска фондова борса, добавили по над 67 на сто към пазарната си оценка.

Книжата на Хидравлични елементи и системи и Монбат отчитат ръстове от 65 и 63 на сто, докато поскъпването при Адванс Терафонд АДСИЦ и КРЗ Одесос е от 58 и 54 процента.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.