До края на 2021 г. остават около 4.5 месеца.

С настъпването на новата вълна от COVID-19, както и повишаващата се инфлация у нас и по света, днес ще се спрем на 5 широкодостъпни инвестиционни алтернативи.

Земеделска земя

Едни от най-богатите хора в света са крупни собственици на земеделска земя. Ако това не ви е достатъчно, следва да отбележим, че земята у нас все още е най-евтина в страните от ЕС.

През миналата година цената на земеделските земи у нас се понижи с минималните 1%.

В предходните години обаче беше наблюдаван сериозен ръст. За 2019 г. от НСИ отчетоха поскъпване от 7.4 на сто, а за предходните две години – от 14.6 и 7.9 процента.

Ето защо земята, при своето поскъпване, както и доходността, която носи, ако я отдадем под наем (рента), е една от най-добрите инвестиции у нас, при това с нисък риск.

Недвижимо имущество

Печалби от имоти могат да се направят по няколко начина – покупка на зелено и последваща продажба, покупка в перспективен район и отдаване под наем, строителство и т.н.

Можем ли да купим имот под 1000 евро/кв. м в София?Ето какви са опциите

При положение че имате по-малки суми, които бихте искали да вложите именно в такъв актив, то може да го направите чрез акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), листвани на Българска фондова борса, или взаимни фондове, влагащи пари в имоти или земи.

Взаимен фонд

Само преди няколко седмици ви информирахме, че седем от фондовете на български управляващи дружества носят по 20% доходност от началото на 2021 г., а цели 24 фонда са постигнали по над 10% за своите вложители.

Справка на сайта на БАУД към днешна дата сочи, че двата най-добре представящи се фонда от началото на годината са донесли 33 и 32% доходност, а представянето им за последните 12 месеца дори е още по-добро – 42 и 40%.

Седем фонда носят по над 20% от началото на 2021 г.От началото на 2021 г. у нас има 24 фонда, които са постигнали повече от 10% доходност за вложителите си

Тук следва да отбележим, че вложенията във взаимните фондове и борсово търгуваните фондове могат да се правят със сравнително малки суми. Добре ще е да проучите таксите и комисионите на даден фонд, преди да вложите пари в него.

Криптовалути

Все повече са хората у нас, влагащи пари в криптовалути. Следва да знаете, че това е високорискова инвестиция, от която както може да спечелите, така и да загубите доста пари.

Биткойн или злато? Какво казва милиардерът Рей ДалиоЗа Рей Далио биткойнът представлява дигитална версия на златото, но милиардерът цени повече единия актив от другия

Експертите в сферата на личните финанси съветват да влагаме само собствени средства - при това такива, от които няма да пострада бюджетът ни.

Злато

Златото се ползва със статут на убежище при извънредни ситуации и процеси в световната икономика. На пазара вече има борсово търгуван фонд, който следи представянето на цената на златото. Добрата новина тук също е, че вложенията в този фонд не изискват големи суми.

Как да спестяваме в злато с месечни вноски?В следващите години очакванията на анализаторите са цената на благородния метал да продължи да бъде подкрепяна от много ниските лихви, нарастващите инфлационни очаквания и евентуалните конкурентни обезценявания от страна на основните централни банки

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа, активи и дялове от взаимни фондове