Убедена съм, че светът след пандемията няма да е по-лоша версия от този преди нея, заяви Валери Бодсон, главен изпълнителен директор на Amundi, при откриването на “Световния инвестиционен форум“, организиран от една от най-големите компании за управление на активи в света.

“От началото на пандемията Amundi се придържаше към своя път на развитие и положи основните за бъдещия растеж. Ние продължихме, дори и в условията на административна блокада на много икономики“, заяви Бодсон.

Това може да бъде демонстрирано само с две цифри. През първото тримесечие на 2021 г. Amundi регистрира рекордните 2 трлн. долара активи под управление, което консолидира позиция на дружеството сред водещи компании в света в тази сфера, отбеляза Бодсон.

Компанията също така запазва съотношението между разходи и приходи на ниво от 50%, което е демонстрация за оперативното й съвършенство.

Освен това Amundi стартира няколко инициативи, които вече започват да дават резултати. Само за три месеца смесено й дружество с Bank of China набра близо 1 млрд. eвро. Amundi Technology има договори с няколко клиента през 2021 г., а Бодсон изрази увереност, че в следващите няколко дни ще има споразумение за придобиването на Lyxor Asset Management.

Приоритетите на Amundi

Бодсон очерта и стратегията на Amundi, която се състои от пет приоритета, насочени към клиентите и партньорите на компанията.

Първият е компанията да продължи да инвестира, така че да предлага най-добри инвестициионни решения и услуги.

Вторият е да продължи ръста си в Европа и да разшири дейността си в Азия, поставяйки си за цел достигането на 500 млрд. долара акиви под управление в периода от сега до 2025 г., в сравнение с 300 млрд. евро днес.

Третият приоритет за компанията е да продължи да развива експертизата си при управление на средства и представянето, като набляга сериозно на иновациите.

Другите два приоритета пред Amundi са отговорните инвестиции и технологичното развитие.

Не смятам, че след кризата ще се появи един изцяло нов свят. Убведена съм обаче, че тази пандемия ускори няколко процеса, заяви Бодсон. През последните 40 години икономиката и политиката се движат само в една посока – световна "суперсила", набор от идеологии, произтичащи от консенсуса във Вашингтон и независими централни банки.

Според нея обаче се разкриват нови алтернативи пътища. Смятам, че в момента тече една голям промяна на парадигмата в икономически план. Появяват се нови наративи за икономиката, заяви тя.


Снимка: Amundi

Бодсон смята, че огромната правителствена подкрепа, която започна с началото на пандемията, ще продължи, тъй като икономическият шок беше сериозан.

Тази промяна в икономическата парадигма пък изисква преосмисляне на правилата на фискалната и монетарната политика.

Преди настъпването на пандемията светът беше разделен от развитите държави в условия на ниска инфлация и бързо развиващите се държави в Азия. Днес изглежда сякаш световната икономика е по-поляризирана.

Кризата с коронавируса също така засили геополитическите предизвикателствата. Преминахме от свят, в който доминираха либералните демокрации, в такъв, в който това вече не е единственият модел.

Трябва да осъзнаем - и в Европа, и в САЩ, че има други модели на развитие.

Прогнозите на Бодсон

Бодсон е убедена, че фискалните и паричните интервенции ще се запазят и след пандемията, за да подпомогнат пътя на икономическото възстановяване. Отделянето от настоящата огромна обществена подкрепа ще бъде прогресивно.

Тя също така смята, че пазарите не очакват в достатъчно голяма степен инфлацията, което не трябва да звучи като заплаха за инвеститорите, а по-скоро като елемент, който те трябва да имат предвид при разпределението на своите активи.

Това, което е много ясно, е, че Азия ще излезе по-силна от тази криза. Бодсон не мисли, че това е заплаха за САЩ или за Европа. Голяма част от утрешния свят се гради от младежта в Азия, която създава свой собствен модел на развитие и това е нова възможност за инвестициите, според нея.

В Европа беше предприета жизненоважна стъпка с предоставянето на ЕС на възможността да заема средства като едно цяло. Бодсон не смята, че сме на ръба на федерализма, а по-скоро, че е бил постигнат един баланс.

Последното силно убеждение на Бодсон е свързано с енергийния преход. Тя смята, че той може да се случи при едно фундаментално условие – само ако е социално приемлив. Отговорността на инвеститорите е да финансират енергийния преход, който може да се случи, единствено ако е справедлив. Това е най-голямото предизвикателство за в бъдеще, смята тя.

Като световен лидер Amundi има задължение, особено с оглед на предстоящата среща за климата в Глазгоу, известна като COP26. Компанията иска да се присъедини към коалицията от дружества за управление на активи, поели ангажимент за въглероден неутралитет до 2050 г., заяви Бодсон.