Тази седмица най-голямото дружество за управление на активи в Европа - Amundi, с активи под управление на стойност 1.755 трл. евро, представи своите прогнози за второто полугодие на 2021 г.

„В момента имаме едно приповдигнато настроение на пазарите, като хората очакват по-голяма икономическа активност и по-ниска инфлация, а централните банки да държат нещата под контрол завинаги.

Освен това ефектът от по-високата инфлация в момента не се пренесе към по-високи реални лихви, а към по-ниски, което е много важно за подкрепата за по-рисковите активи“, заяви по време на пресконференция Паскал Бланке, главен инвестиционен директор на Amundi.

Според него временната инфлация е една мимолетна концепция. Бланке смята, че всъщност за първи път от три десетилетия има едно желание за инфлация, а всички предпоставки за това са налице.

От страна на търсенето имаме едно натрупано търсене и огромно освобождаване на спестявания, докато от страна на предлагането това, което се случва, е една трайна реорганизация на веригата за формиране на стойност.

Ако говорим за балони, според Бланке, в момента положението не е като кредитния балон през 2008 г., който вероятно е най-тежкият случай, но въпреки това сме свидетели на това как ливъриджът се прокрадва във финансовата система, а това е признак за надуване на балон.

По отношение на технологичния сектор Бланке смята, че там има балон, който предстои да се спука и въпросът не е дали, а кога ще се случи това.

Не всички технологични акции са еднакви, поясни той, но положението прилича много на това от 1999 г. Повратната точка може да се окаже повишението на реалните лихви, според него.

Има признаци, че еуфорията на фондовите пазари започва да намалява, особено вследствие на по-предпазливите изказвания на някои от ръководителите на Федералния резерв на САЩ.

Волатилността се увеличава, най-вече на пазара на акции. Подобна тенденция се наблюдава и при криптовалутите. Стойността на биткойна падна почти наполовина в рамките на месец, което потвърждава спекулативната природа на най-популярната криптовалута, казват от Amundi.



Графика: Amundi

Главният инвестиционен директор на компанията определи биткойна като „фарс“ и симптом на балон, а не като фундаментална промяна към каквото и да било в системата. Той смята, че биткойнът ще бъде запомнен с блокчейн технологията и с това, че е принудил централните банки да възприемат дигиталните валути.

Според Бланке зад биткойна не стои никаква фундаментална стойност и в крайна сметка, властите, както се и случва, ще се намесят и ще „спрат купона“.

Какво прогнозират от Amundi за второто полугодие на 2021 г.?

Основният сценарий (60% вероятност за реализация) на дружеството за управление на активи предвижда възстановяване на няколко скорости.

Ваксинационният процес ще доведе до силно, но неравномерно възстановяване в различните региони – по-силно в САЩ и Европа и по-слабо в развиващите се държави.

При този сценарий забавяния при предлагането и натиск върху цените, заедно с увеличение на заплащането, ще доведат до временен скок на инфлацията, след което тя ще се нормализира, но на по-високи нива.

Прогнозите са, че приспособителната парична и фискална политика ще подкрепят възстановяването, намалявайки рисковете от дефлация и позволявайки на съотношението дълг/БВП да се стабилизира.

Въпреки политическия ангажимент за мобилизиране на фискалната политика, изпълнeнието в ЕС обаче е „разводнено“, поясняват от Amundi.

При този основен сценарий рискът за несъстоятелност на компаниите намалява, благодарение на набраната инерция при корпоративните печалби, активното понижаване на задлъжнялостта и ниските разходи за финансиране.

Неравенството по отношение на доходите и богатството пък се задълбочава от кризата с COVID-19 на фона на засилващото се социално и политическо напрежение, гласи сценарият.

При негативният сценарий на компанията (25% вероятност) разпространението на различни варианти на коронавируса води до нови локдаун мерки в световен мащаб и спадове в растежа.

В този случай също така страничните ефекти от ваксините или продължителният недостиг се отразяват на доверието и растежа.

При този сценарий еврозоната не може да подобри възстановяването си, а някои държави изпадат в стагфлация. Забавянето на икономическия растеж на Китай пък е по-голямо от очакваното и се пренася и към развиващите се икономики.

Ребалансирането на геополитическото равновесие пък води до протекционизъм и деглобализация, което се отразява негативно на търговията и глобалните вериги за формиране на стойност.

При оптимистичния сценарий (15%) масовата ваксинация слага край на здравната криза, което дава възможност за пълно икономическо възстановяване през второто полугодие на 2021 г.

В този случай, с намаляването на несигурността, мерките за подкрепа се пренасят в реалната икономика и на финансовите пазари, затваряйки разликата между производствения сектор и сектора на услугите.

Намалява и необходимостта от държавната подкрепа с цел ограничаване на разликите по отношение на неравенството. Производителността в средносрочен план пък се повишава вследствие на новите дигитални и екологични разработки.