Какво ни очаква в следващите месеци и години, как да инвестираме парите си до края на 2020 г.?

Това бяха най-важните въпроси, обсъдени от участниците в онлайн дискусия, организирана от неправителствената организация The Management Board.

Това е първата криза, в която анализаторите не могат или не искат да прогнозират какво ни очаква в бъдеще – инфлация или дефлация. Това каза Николай Василев, управляващ партньор на Експат Капитал.

„Всеки от нас е замразил покупките и инвестициите си в момента. Ако миналите години вече сме букнали почивката си или сме планирали по-големи инвестиции, днес това не е така. Да го е страх в момента човек да отиде дори и на ресторант, каза Василев.

Според него в краткосрочен план ни очаква дефлация, а средносрочно – някаква малка инфлация.

Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, пък е на мнение, че след справянето с коронавируса ще има условия за покачване на инфлацията.

„Самите правителства знаят, че БВП зависи най-вече от потреблението. Т.е. те ще вземат различни мерки за повишаване на потреблението и за намаляване на спестяванията", каза Ачев.

Според него, независимо дали сме в период на криза или подем, портфейлите на богатите хора остават силно диверсифицирани – недвижими имоти, акции, облигации, пари в брой и алтернативни инвестиции, към които спадат злато, петрол и др.

В България са налични всички тези инстументи. Трябва да бъдем добре диверсифицирани. Очаква се недвижимите имоти и златото да се представят по-добре от облигациите в следващите години, каза Ачев.

Според него дори и с малки вноски в момента добри възможности са спестовните планове и застраховките живот с инвестиционен план.

Прогнозите на Amundi са, че в следващите 3 г. световните пазари на акции ще донесат 12.4% средна доходност. Тя ще е по-висока в Европа – 15.1%, както и на развиващите се пазари (13.5%), и малко по-ниска в САЩ и Япония – съответно 11.8 и 11.9%.

За следващите 10 г. средните доходности за различните пазари ще са между 5 и 7% на годишна база.

Николай Василев обаче е силно негативно настроен към имотите в световен мащаб.

„Имотите поскъпнаха много в последните 5 г. И да нямаше коронавирус, някаква рецесия се очакваше. Сега с пандемията и с най-голямата рецесия, която се задава, не виждам как няма да има спад в цените на имотите. Няма как да има рецесия и да има ръст в цените на имотите", каза още той.

„Кредитирането ще е по-трудно, а спекулантите на пазара, т.е. тези, които купуват имоти с цел отдаването им на Аirbnb пазара, ще са по-малко активни. Имотите ще паднат по-масово от миналата криза, но това още не е осъзнато от хората.

Василев каза още, че златото е поскъпнало с 20% в последните 2 месеца. До 3000 долара за тройунция не знам чак дали ще отиде, но е добре всеки сериозен инвеститор да го има в своя портфейл, заяви Василев.

Много е възможно, ако не се върнем скоро към растеж да видим и доста фалити – на авиокомпании, хотели, круизни компании и др., каза още той.

Ние в Експат използваме всякакви възможности - от пут опции и малко кол опции, като по този начин се хеджираме срещу евентуално падане към пазарите.

Важното е да инвестираме в рамките на целия си живот и това ще ни се отплати, посочи Василев.