Пандемията от коронавирус оказа силно негативно влияние. Всички фондови пазари по света реагират още в самото начало на целия процес, след което започва едно възстановяване.

Икономическото възстановяване или евентуален срив следват движенията на фондовите пазари. Това заяви Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на Капман Холдинг по време на 11-ото издание на Шумът на парите 2020.

Ялъмов представи пред аудиторията търгуваните инстументи у нас и ги сравни със съседните ни държави.

Екипът на Капман подготви също така и данни за реализираните обороти за периода 2017 – 2019 г. на пазарите в Гърция, Румъния, България, Сърбия и Македония, като бе уточнено, че в Гърция се отчита сделките и при покупка, и при продажба, т.е. двойно.

Третата графика представя развитието на втория финансов пазар в България – MTF SOFIA, който е управляван от Холдинг Капман.

Наблюдава се едно доста агресивно нарастване на дериватите, търгувани изцяло на MTF Sofia.

Днес на MTF Sofia са регистрирани за търговия 164 емисии, от които 79 емисии акции, 20 акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), 50 емисии облигации и 14 деривата. Най-рязък спад по време на пандемията беше отчетен сред компаниите от секторите Транспорт и Туризъм. Най-вероятно там възстановяването ще бъде най-агресивно при определени добри данни от съответните компании, каза още Ялъмов. В последната 1 година на българския пазар излязоха няколко компании от IT сектора. Също така инвеститорите може би е добре да се насочат към компании, разпределящи дивиденти, каза още той. Това означава, че те трайно са се ориентирали към добро отношение към акционерите си.