Кризата дойде в един момент, когато икономическо забавяне не беше неочаквано след продължилия 11 години най-голям икономически ръст в историята и най-големия бичи пазар.

Очакваше се някакъв вид икономичско забавяне, но никой не очакваше това, което дойде и най-вече интензитетът, с който се случиха корекциите на финансовите пазари, заяви Явор Ачев - мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, по време на панел Лични финанси от 11-ото издание на финансовия и икономически форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Правителствата и централните банки реагираха моментално и много силно, като - за разлика от 2008-2009 г., сега това стана и координирано. Това е големият плюс, който можем да извлечем от тази криза и да предадем на нашите инвеститори, каза още Ачев.

Тук има отпор на световно ниво, тъй като всички са засегнати от тази криза. Това помогна в две посоки – от една страна, да има подкрепа за пазарите, а от друга, по отношение на ликвидността. Имаше достатъчно ликвидност във всички сектори.

Фондовете не спряха да работят, изпълниха своите цели. Всички инвеститори, които биха искали да направят някакви корекции в портфейлите си, имаха възможност да го направят.

Отделно се предприеха няколко други стъпки, според Ачев. В рамките на своите инвестиционни стратегии фондовете взеха по-защитни позиции в сектори, които не са толкова циклични, като фармация, телекомуникации, комунални услуги и т.н.

На второ ниво беше ликвидността, за която стана въпрос – да се изберат такива позиции в порфейлите на фондовете, които да осигурят ликвидност по време на кризата. Смятам, че на тези две нива фондовата индустрия отговори добре на очаквнаията на инвеститорите, каза още Ачев.

От Амунди Асет Мениджмът очакват доходността за следващите 10 години при по-рисковите активи, като акциите и високодоходните облигации, да бъде по-висока, отколкото за предходния 10-годишен период. Особено при европейските акции, акциите от тихоокеанския регион и тези на развиващите се пазари, като цяло.

За американските акции очакваме положителна доходност в 10-годишен период, макар и малко по-малка, отколкото за предходните 10 години, но все пак положителна, каза още Ачев.

В същото време доходността при облигациите се очаква да бъде доста по-ниска, отколкото е била за предходните 10 години, защото тръгваме от различни нива, смята Ачев. В момента след кризата с COVID-19 имаше огромно търсене на облигации и дходността им спадна.

Трябва да вземем предвид и това, че в предходното десетилетие преминахме през някои тежки моменти, като най-лошото начало на финансова година в историята през 2016 г., според някои анализатори, най-лошия декември за последните 30 г. през 2018 г. и т.н.

Ние от Амунди Асет Мениджмънт считаме, че следващото десетилетие ще бъде с по-добри перспективи, заяви Ачев.

В същото време трябва да се отбележи, че има условия да се върнем към един режим, който е бил през 70-те години, когато е имало по-висока инфлация. Това е също сценарий, който трябва да вземем предвид и който фондовете отчитат. В период на инфлация, от една страна, е добре да бъдем много добре диверсифицирани и да имаме реални активи в портфейла си, каза Ачев.

Неговата препоръка към индивидуалните инвеститори е да инвестират в гъвкаво управлявани смесени фондове с предварително определена стратегия, като фокусът върху балансираната стратегия може да бъде подходящ.

Във връзка с обединението на Експресбанк и ДСК, Ачев увери, че сътрудничеството с ДСК ще продължи през частно банкиране на Банка ДСК, така че инвеститорите - и настоящи, и бъдещи, могат да получат през банката необходимите услуги за фондовете на Амунди. Ние сме оптимисти за възстановяването и за бъдещото развитие на икономиката. Разбира се, кризата отся тези компании, които не бяха подготвени и не бяха управлявани успешно.

Компаниите, които в момента имат достатъчно резерви, в комбинация с безпрецедентната фискална и монетарна подкрепа, ще бъдат достатъчни за възстановяване на икономиката, завърши Ачев.