Взаимните фондове придобиват все по-голяма популярност у нас.

Данни на Българска народна банка сочат, че местните и чуждестранни колективни инвестиционни схеми управляват близо 6.5 млрд. лева към 31 март 2021 г. спрямо 3.9 млрд. лева преди година.

По последните информации, общо 813 млн. лв. са вложени от домакинствата в местни фондове, а 783 млн. лв. в чуждестранни, което означава, че населението вече има близо 1.6 млрд. лева вложения във фондове.

Тук, разбира се, не са включени директните вложения в акции на Българска фондова борса и на чуждестранните борси.

След като ви представихме най-доходните фондове, днес ще се спрем и на три от най-популярните начини да вложим средства във фонд:

Еднократно вложение

Това може да е сума както от 100, така и от 1000 лв. Част от фондовете предлагат по-ниски такси за покупка и обратно изкупуване, при положение че планирате да инвестирате по-големи суми. Тук също можете да диверсифицирате, като купите дялове на няколко фонда, следващи различни стратегии.

Еднократно плюс нови вноски всеки месец

Спестовните планове придобиват популярност през последните години. Те ни позволяват да влагаме малки суми, но съветът на анализаторите е това да се случва по-дълъг период от време, за да можем да избегнем пазарните колебания.

Добър вариант е да вложите по-голяма сума и след това да добавяте нова вноска всеки месец, като това може да се случи и автоматично, т.е. на дадено чисто от месеца да се нарежда съответната сума към избрания от вас фонд.

Седем фонда носят по над 20% от началото на 2021 г.От началото на 2021 г. у нас има 24 фонда, които са постигнали повече от 10% доходност за вложителите си

Комбинация от пасивен и активен фонд

Активните фондове все още са по-популярни у нас, за сметка на пасивните. Индустрията на ETF-ите обаче става все по-голяма в световен мащаб.

Първите борсово търгувани фондове у нас се предлагат от Експат. Te следват представянето на определен индекс, като към момента на инвеститорите се предлагат 11 подобни фонда, които освен това са листнати в Лондон и Франкфурт. В класацията на най-доходоносните фондове Експат участва с три свои представители в топ 7, както и с 4 в топ 10.

Три съвета за начинаещи

Специалистите в сферата на личните финанси казват, че не трябва да влагаме пари във фонд за по-кратък период от 1 или 2 години. Дори се препоръчва това да са 5-7 години, което означава, че не трябва да инвестираме средства, които могат да ни потрябват скоро.

Добре ще е да се запознаете с таксите за вход и изход, както и с тази за годишно управление на фонда. Концентрирайте се върху портфейла на фонда, а не толкова върху постигнатата доходност в миналото.

* Материалът не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.