Когато става дума за взаимни фондове, следва да имате поне три неща предвид.

Първо – все повече хора инвестират в колективни инвестиционни схеми, които - поне от началото на 2021 г. се отплащат с добри доходности.

Второ – миналите резултати не следва да са основна причина за решението ви къде да вложите спестяванията си.

И трето – експектите от сектора препоръчват да инвестирате във фондове само с дългосрочен хоризонт, или иначе казано - да влагате средства, които няма да са ви нужни в следващите 5-7 години. По този начин ще се предпазите от евентуални бъдещи колебания на финансовите пазари.

Днес решихме да проверим каква доходност постигат взаимните фондове в страната, или така наречените местни колективни инвестиционни схеми. Това са фондове, които са ръководени от местни управляващи дружества, регулирани от Комисията за финансов надзор.

Още два бързи факта: данни за тях могат да се видят на сайта на БАУД, като това са напълно законни фондове, които управляват средствата ни срещу определена комисиона (бел. ред. добре ще е да се запознаете с таксите за вход и изход, както и с годишната такса за управление, преди да инвестирате).

Справка на Profit.bg показа, че от началото на 2021 г. у нас има 24 фонда, които са постигнали повече от 10% доходност за вложителите си. Това, на фона на нулевите лихви по депозитите, представлява доста добре решение за парите ни.

Дали обаче тази тенденция ще продължи и в следващите месеци?

Общо 7 от фондовете са постигнали доходност от над 20%, а само един носи повече от 30% на инвеститорите си. Кои са отличниците към края на юли месец?

Номер 1 към днешна дата е ОББ Премиум Акции с доходност от 31.76%.

Нулеви лихви и растяща инфлация: Как да управляваме спестяванията си? На фона на рекордно ниските лихви по банковите депозити, хората започват да търсят по-добра доходност. Около тази теза се обединиха участниците в панел Лични финанси, който беше част от 12-ото издание на форума Шумът на парите.

Сред топ 7 присъстват три от борсово търгуваните фондове на Експат, а именно тези, следящи основните индекси в Словения (Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF с 25.99% доходност), България (Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF с 22.8%) и Румъния (Expat Romania BET UCITS ETF с 20.1%).

Между тях са и Елана Високодоходен Фонд (24.13%), ДСК Растеж (20.8%) и Адванс Източна Европа (20.36%).

Сред десетте най-добри фонда по доходност са още Адванс Инвест (18.78%), Адванс Възможности в Нова Европа (17.11%) и още едни от ETF-ите на Експат - Expat Czech PX UCITS ETF (15.69%).