Соболевски: Градим борсата в Букурещ като място за малки компании

3454
Соболевски: Градим борсата в Букурещ като място за малки компании

Градим борсата в Букурещ като място не само за големи дружества от тоталитарния режим, но и за малки дружества, които са на ранен етап на развитието си. Това каза Лудвиг Соболевски, изпълнителен директор на Букурещката фондова борса, по време на панел „Капиталови пазари“ в първия ден от икономическия форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Той каза, че в Румъния международните играчи допринасят за ръста на БВП на страната, който надвишава 5%. Те искат да инвестират в компании, които генерират този ръст. „Имаме големи инвеститори, които са около 20-30%, а останалата част се разпределя между местните играчи, зависи от сектора и размера на дружеството“, каза Соболевски.

„Има търсене и от местни институционални инвеститори, което е в зародиш, това са пенсионни фондове, които управляват 8 млрд. евро. 20% от тях са с местен собствен капитал. Те са важен играч на пазара, но нямат достатъчна покупателна сила, за да се приключи със сделка в размерите на 100-200 милиона евро“, допълни той.


„Имаме и инвестиционни фондове, които предпрочитат да инвестират не в местни дружества, а в чужбина. Те са активни в сделките с местни акции“, каза още Соболевски.

Като пример за успешна сделка в последно време той даде първичното публично предлагане на дружеството MetLife от областта на здравеопазването, което е било на стойност 50 млн. евро.

„150 млн. евро е пазарната капитализация на тази компания. Цената на акцията при първичното публично предлагане беше 26 леи и тя не падна, пазарът удържа цената, след което тя се вдигна на 36-37 леи. Това показва, че дружеството се приема добре от пазара“, каза Соболевски.

Той изтъкна, че за Румъния е важно да привлича инвестиции, да развива културата на капиталовите пазари и от тази гледна точка, възприема инициативата SEE Link.

“Румъния винаги е слагана в кутията на нововъзникващите пазари, сега сме все по-близо до завършването на процеса. Това е стратегическа цел на всички пазари в Югоизточна Европа. Разглеждаме SEE Link (регионалната платформа за търговия с ценни книжа – бел. ред.) като инструмент, който може да допринесе за този процес, но трябва да видим какви са взаимоотношенията между разходите и възвръщаемостта“, каза Соболевски.

Той посочи, че страната му подкрепя от самото начало инициативата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и не би се изненадал, ако се присъедини към нея, след като реши какви са предимствата от участието й.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Организационен партньор събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Първият ден от Шумът на парите продължава с панелите „Лични финанси“ и „Недвижими имоти“.

 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg