UBS: Все още няма борсов балон, но предпоставките са налице

694
UBS: Все още няма борсов балон, но предпоставките са налице

© Pixabay

Капиталовите пазари по света все още не са формирали т. нар. "пазарен балон", но условията за такъв са налице.

Това се посочва в анализ на швейцарската инвестиционна банка UBS, цитиран от електронното издание Financial News.

"Пазарните условия, които се характеризират с евтино финансиране, лесен достъп до инвестиции, ръст на апетита към спекулативни операции и наличието на технологични или политически "искри", които играят ролята на катализатори, често водят до формиране на пазарни балони. Точно такива условия са налице в момента", смята главният инвестиционен директор на банката Марк Хефеле.

По думите му цената на финансирането е на рекордно ниски нива, което постоянно привлича нови участници на пазара. Тази тенденция, в комбинация с високите нива на натрупаните спестявания и ниската доходност на традиционните вложения, подкрепя апетита към по-рискови инвестиции.


"В същото време ускорената дигитализация поддържа нагласата, че в момента се случва мащабна технологична промяна и инвеститорите бързат да се възползват от нея. А увеличаващото се равнище на дълга принуждава правителствата и централните банки да подкрепят капиталовите пазари", казва още Хефеле.

Според него цените на облигациите вече са толкова високи, че една четвърт от всички дългови ценни книжа по света се търгуват с отрицателна доходност. А пазарната капитализация на Tesla е по-голяма от тези на водещите автомобилни производители в Европа, САЩ и Япония, взети заедно.

Главният инвестиционен директор на UBS посочва и други сигнали, които могат да доведат до евентуалното формиране на пазарни балони. Сред тях са "горещият" IPO пазар в САЩ и цената на биткойна, която се увеличи четирикратно за по-малко от половин година.

Въпреки това ултраниските лихвени проценти и мащабните пакети от държавни стимули все още правят акциите атрактивни от инвестиционна гледна точка.

Седем идеи за инвестиции през 2021 г. Нека видим какви опции имаме за парите си през 2021 г.

"На фона на новите фискални стимули, които се добавят към вече разхлабената до рекордни равнища монетарна политика, капиталовите пазари все още изглеждат по-атрактивни от дълговите. Затова и UBS запазва предпочитанията си към рисковите активи", заявява Хефеле.

По думите му обаче банката ще намали експозицията си към "победителите" от 2020 г. - в лицето на големите американски корпорации, и ще насочи повече ресурси към сравнително подценените книжа на развиващите се пазари, които са с по-голям потенциал за растеж.

UBS възвръща и своя интерес към британските акции след силното им представяне през последните месеци.

"В дъргосрочен план най-голям потенциал виждаме в комбинирани портфейли, които включват компании от сферата на 5G технологиите, финтек, "зелените" технологични разработки, както и дигиталното здравеопазване", посочва Марк Хефеле в своя анализ.

Той обаче е категоричен, че "дърветата не могат да растат до небето" и през 2021 г. ще останат налице значителни рискове, които могат да окажат негативен ефект върху пазарите.

"В следващите няколко месеца ще трябва да обръщаме сериозно внимание на възможността от "обръщане" на монетарната политика в някои държави, "надутите" пазарни оценки на компаниите и темповете на икономическото възстановяване след пандемията", посочва главният инвестиционен директор на UBS.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg