България ще разчита инвеститори от САЩ да дойдат на енергийния й пазар, заяви в петък външният министър на страната ни Румяна Желева, цитирана от РИА Новости.

„Бихме желали да видим компании от САЩ инвеститори в големи енергийни проекти в България, включително и в заплануваното строителство на втора атомна електроцентрала", каза Желева в интервю за AP.

По думите на министъра, енергийната безопасност ще е главната тема в преговорите й с държавния секретар Хилари Клинтън идният понеделник, 23 ноември, във Вашингтон.

По информация на българския печат външният ни министър ще се срещне още със специалния представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергийната политика в Евразия Ричард Морнингстар.

Дясноцентриското правителство, което дойде на власт в България това лято, обяви диверсификацията на енергийния поток за свой приоритет. На практика това означава вероятно намаляване на вноса на руски газ, който заема централно място в енергийното потребление на страната.

България пострада от газовия спор между Русия и Украйна през януари тази година, когато Газпром прекъсна газа на Киев, заради неуредени въпроси, а Украйна, според руските експерти в сферата, започна да отбива безнаказано предназначеното за Европа транзитно гориво.

Сред първите стъпки на новото българско правителство бе преоценката на съвместните с Русия енергийни проекти, които резултати засега остават в тайна. България също така подкрепя проекта по строителството на газопровода Набуко, на която страна са и САЩ, пише още РИА Новости.