Няма да има добавки към пенсиите за Коледа, няма да има и 13-а заплата за работещите в държавния сектор, каза днес при посещението си в Кърджали министърът на финансите Симеон Дянков.

Въпреки че през септември дефицитът се е "свил" девет пъти спрямо този от юли, то към момента на национално ниво той е в размер на 540 млн. лева, а при общините - 320 млн. лева. Така че всяка една от тях сама да се оправя до края на годината, посочи министърът.

Новият кабинет гледа много сериозно на проекта за изграждането на каскада "Горна Арда", тъй като е много добре икономически обоснован и край бъдещата й инфраструктура ще се развият редица други производства. Специално за Кърджали в кабинета 3-4 пъти е обсъждан и проектът за реконструкцията на главния водопровод от яз.

"Боровица" до града и вероятно той ще получи "зелена светлина", отбеляза Дянков. Той посочи, че "при предишното управление средно на човек в Кърджали са идвали повече пари от другите общини в страната и причината е била чисто политическа". Това, уточни министърът, не означава, че и занапред няма да има помощи, тъй като всички граждани са с равни права. Симеон Дянков каза, че е харесал прословутото "водно огледало" в коритото на Арда, но ако е решавал той, то би насочил този огромен финансов ресурс за икономически облаги на населението.

Очаква ни още от три до пет месеца затягане на коланите, след което от увеличените приходи от акцизите ще се създаде първият буфер, а от средата на пролетта ще се наблюдават стабилни сигнали за излизане от кризата, прогнозира министърът.

Източник: БТА