По време на управлението на Тройната коалиция е имало тайно споразумение между финансовия министър Пламен Орешарски и Иван Искров за 1 млрд. лв. от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос на Пламен Орешарски какво ще се случи с предложението за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки.

Тайното споразумение е от май 2008 г., преди да започне кризата, заяви Дянков.

Всички оценяваме ролята на фискалния резерв в условията на Валутен борд. Дянков ще се управлява много по-прозрачно отколкото по време на управлението на Тройната коалиция и на всеки 3 месеца ще се дава отчет за доходността му. Целта на приходите от фиска е да се получат повече пари в бюджета.

Към 30 септември 7. 691 млрд. лв. от резерва са били разпределени по следния начин: 86 % от тях са в БНБ, като 30 % на дневни депозити с нула процента лихва, а в някои седмици тя е дори отрицателна. Бюджетът плаща на БНБ да пази резерва. Друга част от резерва в БНБ е с 0.3 % лихва, коментира Дянков.

Предишното правителство не е водило добра доходна политика, каза Дянков. Аргументът е, че това е правено за стабилност, но 14 % от резерва са били в 17 търговски банки по времето на Станишев. По време на предишното управление от резерва е бил поставен в рискови условия, заяви той.

Така той отхвърли критиките на Пламен Орешарски, че не е добре фискалния резерв да се депозира в търговски банки. В заключение Дянков каза, че няма да има вече секретен архив в Министерство на финансите.

Източник: БГНЕС