Министър председателят Бойко Борисов заяви след участието си в парламентарния контрол, че ще предложи кмета на Габрово Томислав Дончев за министър, отговарящ за европейските фондове.

Борисов ще консултира с Брюксел дали тази структурна промяна ще бъде ефикасна и тогава ще се пристъпи към окончателно решение за този избор. Борисов каза много добри думи за кмета на Габрово, който има успешен опит за усвояване на европейските пари.

На въпрос дали само като министър ще има достатъчен авторитет пред другите колеги министри, и дали не трябва тази фигура да е с ранг на вицепремиер, Борисов бе категоричен, че имаме нужда от личност на такава позиция.

Поканил съм представители на ЕК сега, в четвъртък и петък, да видим докъде и как сме стигнали с усвояването на еврофондовете, заяви още Борисов. Той смята, че макар отпускането на средства по оперативните програми и одобряване на нашите мерки да е достатъчно ясен отговор, искаме още по-координираните ни действия по усвояването на фондовете. Искаме да имаме човек, който да следи общините или министерствата, които работят по тях.

Борисов каза още, че първо ще ги пита, дали това може да отложи във времето при усвояването на парите. Всички в правителството работят в добър синхрон и ако от Брюксел потвърдят тази идея, Борисов ще предложи избрания кандидат за министър.

"Още от сутринта, като си чукне компютъра, да знае кой проект на какво ниво е и как се усвояват парите от най-малкото село до най-големия град".

Източник: БГНЕС