Българската управляваща дясноцентристка партия ГЕРБ разшири преднината си пред социалистите след смазващата победа на партията на Бойко Борисов на парламентарните избори на 5 юли, предаде Ройтерс.

Това сочат данните от проучване на общественото мнение на Галъп Интернешънъл. Бързото съставяне на новото правителство, което встъпи в длъжност на 27 юли, доведе до покачване на оптимизма в България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), посочва Галъп. Подкрепата за ГЕРБ, водена от харизматичния премиер Бойко Борисов, нарасна с 6.6% до 46.3%, докато партията получи 39.7% на изборите през юли, сочат данните от проучването, проведено в първите дни на август.

Подкрепата за Българската социалистическа партия (БСП) спадна рязко с 3.9% до 13.8% спрямо техните резултати на изборите от 17.7%. В проучването са участвали общо 988 души. Българите наказаха предишния кабинет за превръщането на балканската държава в черната овца на Европейския съюз, след като Брюксел замрази милиони евро помощи от ЕС миналата година заради измами и липсата на резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Новото правителство започна проверки във всички министерства и държавни агенции като част от обещанието си да постави корумираните служители зад решетките и да изчисти образа на България като най-корумпираната страна в ЕС.

Източник/Снимка: БГНЕС