България има добри показатели според изискванията от Маастрихт. Дошло е времето за присъединяване към Еврозоната и това не е привилегия, а наше задължение. Това заяви управителя на БНБ Иван Искров на международната конференция днес на тема „Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към Еврозоната".

В обсъждането на различните сценарии на новите страни членки на ЕС от Централна към Източна Европа към Еврозоната присъстват дипломатически представители от много страни членки и експерти и неправителствени организации. Представен бе обобщаващ доклад, който се основава на резултатите изложени в 9 национални анализа на България Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Чехия. България се оказа в ситуация да стреляме по движеща се цел, каза в изявлението си Иван Искров и обясни защо е така.

Страната ни е типичен пример за ясна стратегия, разписана още през 2004 г. и оттогава тя не е променяна, продължи той. Тогава България е заявила, че поради валутния си борд, ще се придържа към бързо влизане към Еврозоната, още след приемането си в ЕС, като избегне механизма ERM 2 , тъй като валутния борд е много по-дисциплиниращ. За съжаление, са се намерили тези в средите на ЕС, според които валутните бордове не са заместители на този механизъм.

Проблемът е също, че старите страни членки гледат повече вътрешните си проблеми и не обръщат внимание на трудностите по този път на новите страни членки. Иван Искров заяви, че позицията на правителството на България за бързо влизане в Еврозоната се споделя 100% от Централната банка. Решенията обаче не се едностранни, а се вземат от страните членки на Еврозоната, от страните членки на механизма ERM 2 и от Европейската централна банка. За ERM 2 няма критерий, но ние в България не знаехме, че освен писаните правила за влизане в Еврозоната има и неписани.

В България не бихме могли да се ангажираме с конкретна дата и срокове за влизане в Еврозоната, тъй като, това е сложен процес и опира до общото схващане в самата Еврозона за приемане на нови членове. Това не е само технически процес, той е и политически, подчерта Искров, като отново повтори, че България има добри показатели, описани в Маастрихтските изисквания. Ако България ги покрива, право е на правителството и Централната ни банка, да решат да влязат в механизма ERM 2 , каза Искров и запита:А ако получим отрицателен отговор, би било интересно, на какво ще се базира той.

„Основният проблем днес е, продължителността на периода преди смяната на паричния режим, т.е. преди приемането на общата валута. Неговото неопределено удължаване, би било вредно за страните, които са вътре в Еврозоната, за онези, които са все още отвън и за самата единна валута. Перспективата за разширяване обаче, изглежда по-неясна отвсякога."Това се казва в заключенията на обобщаващия доклад за икономическите и политически предизвикателства пред присъединяването към Еврозоната, направен на основата на доклада в 9-те страни.

Източник: БГНЕС