"Кризата се задълбочава", заяви президентът на КНСБ Желязко Христов, след заседанието на Консултативния съвет между двата синдиката.

Синдикатите смятат, че прогнозираното за 2010 ниво на безработица от 11.4% вече е достигнато. Те очакват безработицата тази година да достигне около 14-15%. Според президента на КНСБ липсва мониторинг на антикризистните мерки и мерки за борба със сивата икономика. Социалният диалог е в дефицит в някои области от Северозападна България, както и в здравната сфера, изтъкна Христов.

Закъсняването на плащанията на държавата към фирмите е социална драма за работещите хора. Синдикатите очакват да видят задълженията на държавата към бизнеса публично оповестени и както и конкретни срокове, в които държавата ще се разплати с фирмите.

Христов отчете и продължаващата междуфирмена задлъжнялост и неизплащането на средствата по европейските фондове. Синдикатите смятат, че прогнозираното за 2010 ниво на безработица от 11.4% вече е достигнато. Те очакват безработицата тази година да достигне около 14-15%.

Брутният вътрешен продукт за 2009 е намалял с 5-процентни пункта, като експертите очаква спадът да продължи до средата на годината. Промишленото производство се е свило с 22%, а промишлените продажби - с 28.2%.

Синдикатите отчетоха и намалелия размер на външните инвестиции в нашата страна, ниското усвояване на средствата от еврофондовете и забавянето на реализацията на инфраструктурни проекти в следствие от забавените плащания от държавата.

"Бюджетните задължения към реалния сектор висят като гилотина върху бизнеса и трудовите хора", каза още Желязков. Броят на наетите по трудово и служебно правоотношение е намалял с 157 000 души от септември 2008 до септември 2009.

Източник: БГНЕС