Кой, как и колко говори в парламента отново анализира доц. Лилия Методиева, ръководител на катедра "Реторика" в СУ. Този път сред въпросите на анкетата попадна и спорният - да има ли промяна в избирателната система и каква да бъде тя. 57.6% от анкетираните депутати и 87.5% от журналистите са за нова избирателна система.

В смесената система виждат бъдещето 62.5% от запитаните журналисти и 47.2% сред депутатите. Но дали законотворците ще се вгледат в тези резултати и ще променят нещо, това ще покаже предизборното време.

Доц. Лилия Методиева обобщава: "Неслучайно и най-добрите оратори твърдят, че дебати в българския парламент няма. В истинския смисъл на думата, когато говорим за дебати, 40% от законовите текстове приемат без нито един да се изкаже."

24.6% от депутатите си признават, че върху тях се оказва натиск при гласуване в пленарната зала. Какво още пречи на спорната работа в парламента - некомпетентност, манипулативност и твърде дълго говорене - посочват самите депутати. В европейските парламенти не е позволено да се четат изказванията, за да се избегне намесата на чужди интереси.

Най-очакваният въпрос - кой оглавява класацията за ораторско майсторство има два варианта- депутатски и журналистически. Имената съвпадат, но редът е различен. В депутатската класация на челното място е проф. Андрей Пантев с подгласници Лютви Местан, Станимир Илчев, Татяна Дончева и Иван Костов.

Според медийните предсатвители най-добър оратор е Иван Костов, следван от Татяна Дончева, Станимир Илчев, Андрей Пантев и Лютви Местан.

Източник: БНТ