Като всяко посещение на премиера и това в Турция имаше нещо комично, заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП и депутат Антон Кутев.

„Винаги има нещо комично при Бойко Борисов, когато става дума за международна политика.

Дали ще доведе до нещо хубаво тепърва трябва да видим" коментира Кутев. Според него, „този образ на балканския всемогъщ човек, който прави едни неща, независимо от всичко, е страхотно неприемлив не само в западните, но и в източните страни". „Бойко Борисов е опериран срещу деликатност и срещу дипломация - това той не го разбира, не го може и не го иска и моето лично мнение е, че колкото по-малко се появява извън пределите на България - толкова по-добре", каза още червеният политик. За Кутев темата за Турция като член на ЕС е доста противоречива, не само у нас, но и в другите страни-членки.

Въпреки това по думите му, е възможно България да извлече повече плюсове отколкото минуси. „Трябва да сме наясно, че присъединяването на Турция ще доведе и едното и другото", коментира той. От друга страна обаче Кутев подчерта, че ние вече си имаме достатъчно мюсюлмани, с които вече сме се научили да живеем без конфликти.

Антон Кутев потвърди, че вече левицата ще гледа с резерви на коалиции с други партии не само заради постигнатите по-слаби резултати на избори 2009, но и заради консерватизма на своите избиратели. „Те трудно преглътнаха и Доган и Царя на времето - хората не успяха да ни простят тези коалиции", призна Кутев. Ако парламентарните избори се провеждаха сега, Кутев е категоричен, че единствената партия, с която червените не биха се коалирали е ГЕРБ и вероятно с ДПС. По негово мнение ДПС има както своите позитиви, така и негативите си.

„Факт е, че промяната в БСП тръгна независимо от всички гласове, които чувам напоследък от някои единични корабокрушенци" твърди Кутев. Той отчита, че вотът на избирателите на изборите на 7 юли ясно показва необходимостта от промяна в партията. Чак след промените в структурата на Столетницата, според него, трябва да се мисли за управление на държавата и затова дали имат възможност да го направят.

„На нас ни трябва най-малко половин-една година, за да стъпи здраво партията на краката си и да направим процесите динамични - ние имаме кадрите", убеден е секретарят на БСП. Той смята, че нещата, които досега са пречели на партията да се утвърди са организацията и лицата на БСП. „Ако се влиза в едно ново управление трябва да се влезе категорично с нови лица, при съвсем нова организация, със съвсем нов публичен образ, а това са неща, за които трябва време", каза той и допълни: „Ако БСП загуби много това беше заради чувството, че няма морал в това, което прави, а това нямаме право да си го позволяваме".

Източник: БГНЕС