Депутатите гласуваха решението за мораториум за царските имоти. Не бе прието предложението на депутата от КБ Георги Божинов МС в тримесечен срок да изготви специален закон за тях.

Решението беше прието без гласовете на ДПС и Коалиция за България. Припомняме, че по-рано днес от Коалиция за България (КБ) заявиха, че ще гласуват днес против решението за мораториум върху царските имоти, внесено от народни представители от политическата група на "Ред законност и справедливост" (РЗС).

В решението се настоява за спиране на разпореждането с поземлените имоти, земеделски земи гори сгради и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетения на наследниците на бившите царе- Фердинанд Първи и Борис Трети.

В него се казва още, че трябва да се спре експлоатационната и строителна дейност в посочените имоти. Спирането се налага до приемането на специален закон се посочва в решението. Михаил Миков от ПГ на КБ заяви от парламентарната трибуна, че за КБ тезите в решението са неприемливи, тъй като в един кюп се слага и законно върнатите и незаконно придобитите имоти на наследниците.

Според него има опасност, ако се установи, че решението е приложено и върху законно върнатите имоти ощетените могат да заведат дело за вреди и пропуснати ползи. Той смята, че по-добрия ход е да се внесе специален закон, който да уреди интересите на държавата и на наследниците.

Мая Манолова призова в пленарна зала да бъдат поканени министрите Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов, тъй като има искове на строителното и земеделско министерство още при предишното правителство, а по обсъжданите случаи текат съдебни спорове.

От името на вносителя Яне Янев заяви, че единствената цел на решението е да защити държавния интерес, а сред техните мотиви е наличие на тежък конфликт на интереси - в качеството си на министър председател Симеон Сакскобургготски е подписал решението за деактуване на публична държавна собственост в частна държавна собственост.

Източник: БГНЕС