Търсят се 1.5 млрд. лева за покриване на приходната част в държавния бюджет. Политическите партиите използват 50 млн. лв. годишно и в НСТС са стигнали до консенсус да поискат партиите да са солидарни с обществото, като намалят своите разходи с 15%, каза президентът на КНСБ Желязко Христов. С 15 процента са паднали и възнагражденията на работещите през 2009 година, допълни той.

Мярката за вдигане на ДДС я няма в трипартидното споразумение, предложено на 21 март, и тя ще бъде гледана утре, каза Христов. Според Желязков данъкът не трябва да се вдига, защото ще се отрази върху всички цени и върху потреблението и това е позицията на двата синдиката.

Работодателите са единни, че ако с други мерки се подкрепи фискът, няма да има нужда да се вдига ДДС. Според работодателите ДДС е най-справедливият данък и той може да бъде вдигнат, ако другите мерки не проработят, каза Божидар Данев.

НСТС са се обединили около идеята за замразяване на цените на енергоносителите на водата и на парното, съобщи Пламен Димитров, зам.-президент на КНСБ. На заседанието на КНСБ утре ще бъде поканен и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев , с който да се обсъди ефектът от тази мярка.

НСТС с консенсус е решил днес, че в бюджета могат да влязат допълнителни приходи от продажбата на емисии парникови газове и от остатъчни миноритарни дялове на държавни предприятия, каза Пламен Димитров. Заседанието на НСТС продължава утре в 09,00 часа.

Източник: bTV