"Спрямо стандарта в държавата и възнагражденията на гражданите в държавата това е нормално възнаграждение, спрямо възнагражденията в останалите държави-членки на ЕС, приравнено към национални парламенти на други държави, това е много ниско", заяви председателят на парламента Цецка Цачева, запитана за заплатите на депутатите.

"Има една част професии, каквито са свободните професии например, където нещата не стоят точно така, но да се върнем на въпроса ви. По-малко от два дни след Националния празник на Република България с посещението на г-н Йежи Бузек на този празник се даде един ясен и категоричен знак за това, как работи 41-то Народно събрание, какъв е международният авторитет на националния парламент с оглед Лисабонския договор, и това, което до момента народните представители от различни комисии и делегации в международен план правят за издигане на авторитета на Република България.

Като председател на Народното събрание аз искам да благодаря на всички народни представители от всички парламентарни групи за усилията, които те полагат, за присъствието им и достойното посрещане, което ние организирахме и проведохме, на г-н Бузек, защото това беше от негова страна знак за високата оценка, която той има за националния ни парламент.

Аз съм убедена, че всички колеги и председатели на национални парламенти са отправили покана към него, но по-малко от два месеца от момента, в който аз отправих официална покана към г-н Бузек, неговата визита се състоя.

Тя се реализира по един много успешен начин. Още повече, в разговорите, които имахме, и диалога помежду си, беше ми приятно да чуя, че начинът, по който ние транспонираме европейските директиви, начинът, по който съобразяваме новите положения в Лисабонския договор във вътрешното ни законодателство, е безкрайно удачно.

Фактът, че тук беше г-н Бузек, е признание, че ние се справяме с добри темпове и се нареждаме някъде в челната десетка на държавите, които съобразяват вътрешното си законодателство и поведението си на национални парламенти спрямо тези норми", заяви Цачева.

"Няма да коментирам лидера на РЗС, но ще обясня за вас и българските граждани, че възнаграждението на председателя на Народното събрание, без значение как се казва той, е в зависимост от възнаграждението на народните представители, което по правилника на Народното събрание, от Великото народно събрание насам, това са почти 20 години на преход, винаги се е изчислявало по сравнително една и съща формула, като база за това служи средната заплата в публичния сектор, в държавния сектор.

Каква е тази средна заплата, ние получаваме официална информация от Националния статистически институт (НСИ). Тя е различна за различните тримесечия, заради което не само една заповед съм подписала. Тя е първата за 2010 година, но до края на 2010-та аз ще подпиша три заповеди, защото всяка календарна година четири пъти се актуализира заплатата на народните представители.

Това означава, че към декември месец и предходното тримесечие, това са месеците октомври, ноември и декември, има едно увеличение, ръст постигнат от 37 лева, което е обяснимо, след като в различните министерства, както и в Народното събрание, бяха проведени структурни реформи, които доведоха до съхраняване на Фонд "Работна заплата".

И когато по формулата на НСИ това се изчислява, се получава едно увеличение от 37 лева. Това увеличение умножено по нашата формула прави реално увеличение от 111 лева, но, повтарям, това не е категорично фиксирана цифра. Обратното, на схемата, която колегите ви от вестник "24 часа" много точно са дали, се вижда, че винаги възнагражденията за второ, трето и четвърто тримесечие на народните представители падат. Защото е нормално около Коледа, така както бяхме свикнали от предишни години, да има някакви бонуси, които всъщност дават разликата от тези 37 лева.

Промяната на формулата по същество представлява промяна в нормативен акт, промяна в правен текст. За това трябва да има воля в мнозинството. Няма проблем народните представители на ГЕРБ да стигнат до такава воля, защото в голямата си част ние сме хора, които сме имали своята реализация извън парламентарната банка и доходите ни извън качеството ни на народни представители...

В пъти съм взимала повече, отколкото взимам сега. Това обаче няма да позволя да се направи без една обществена дискусия и без едно социологическо проучване, каквото още вчера съм възложила да бъде направено - как гледат българите на това, трябва ли да има една достойна институция, трябва ли законодателният орган да има своята тежест.

Това, което ще предложа в сряда, мораториум, временно спиране на тази формула. Т.е. занапред, до края на годината, която се очертава и е тежка във финансово-икономическо положение, да няма промяна в заплатите на народните представители, такава каквато тя е била в последното тримесечие за 2009 година.

Отношението към Народното събрание по отношение на показателите "посещаване на работно място", конкретно пленарна зала, "преодоляване на гласуването с чужда карта" имаме над 80% одобрение по социологиите, които до момента вече са известни и са публично огласени.

Така че българските граждани и обществото като цяло вече знаят - в Народното събрание се присъства в пленарна зала, в Народното събрание не се гласува с чужди акрти, в Народното събрание има нов стил и ред на управление и на дебати. Ще кажете, защо тогава рейтингът на Народното събрание не е толкова висок, колкото бяха очакванията на българските избиратели лятото, при стартиране на първите дни.

Защото в Народното събрание се концентрира отношението върху всички държавни структури. Ние сме тези, които гласуваме законите. Всички непопулярни мерки, които са предвидени като рестриктивни такива за преодоляване на кризата, рефлектират върху отношението към Народното събрание. Невъзможността да направим здравеопазването, да направим социалните помощи, да направим една по-радикална, с повече доходи за гражданите политика", каза тя.

Източник: bTV