Правителството е одобрило всички 57 мерки, които трябва да се изпълнят до края на тази година, в отговор на критиките на ЕК в доклада от юли 2009 г., съобщи министърът на правосъдието М. Попова на пресконференция след днешния министерски съвет.

Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков положиха подписи под съвместен план за действие на МВР и Министерството на финансите за изпълнение на мерките, залегнали в Националната индикативна програма по Инструмента „Шенген". Планът има за цел да бъде оптимизирана работата по усвояването на средствата от ЕК в размер на 161 млн. евро за изпълнение на ангажиментите на страната ни по Шенген. 143 млн. евро от средствата трябва да усвои МВР.

Огромно забавяне в процедурите за усвояването на средствата констатира вътрешният министър Цветанов. В момента МВР е усвоило едва 33 млн. евро или 21% от средствата, които трябва да бъдат договорени. Затова работен екип на двете ведомства разработи цялостен план с конкретни срокове и отговорници по изпълнението и усвояването на средствата по Инструмента. Ще бъдат изпратени писма и до други български институции, които имат отношение по изпълнението на програмата, за да могат оспорените в съда договори да бъдат разглеждани приоритетно. По думите на вътрешния министър, трябва възможно най-бързо да бъде създадена организация за провеждането на повторни процедури.

Със създадената организация се очаква да бъдат усвоени около 80-90 на сто от средствата, осигурени от Европейската комисия, каза още вицепремиерът. „Правим всичко възможно, защото за съжаление предизборната кампания създаде вакуум и реално нефункциониране на тези съвместни екипи между Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи", коментира той.

Към момента по Шенген има закупен един хеликоптер и е назначен нов конкурс за закупуване на летателна техника, след като министърът на финансите спря предходния. Ще бъдат сменени и оценителите, информира още Цветан Цветанов. По обявената процедура се планира закупуването на три хеликоптера, които трябва да съответстват на изискванията за наблюдението, което ще се извършва по външната граница на България.

Планът за действие, подготвен от екипите на двете министерства, предвижда още доставка на техническо оборудване за гранично-пропускателните пунктове, интегрирана система „Синя граница", интегрирана система за българо-турската граница, хангар за съхранение на летателната техника и др. Всичко е свързано с осигуряване надеждността на външната граница и изпълняване на ангажимента ни преди присъединяването към Шенген, подчерта в заключение Цветан Цветанов.