Народното събрание забрани строителството върху заменените гори. Депутатите от ГЕРБ бяха категорични, че в приетите текстове няма никакви оставени "вратички" за инвеститори, каквито съмнения имаше премиерът Бойко Борисов.

Единственото изключение е спрямо общините и то когато смяната на предназначението на земи от горския фонд е свързана с реализирането на големи инфраструктурни проекти.

"Проблемът, който съществуваше и който смятаме, че в момента разрешихме, че всичко това, което се случваше беше законосъобразно, но не целесъобразно.

С това отговарям на въпроса, че за съжаление там, където процедурите са подписани имаме съответните издадени документи, това няма как да се спре", заяви Десислава Танева.

В момента голяма част от заменените площи - около 28 хил.декара, от които около 8 хил. общински, а останалите 20 хил., собственост на физически и юридически лица, все още са гори и не е променено предназначението им. Съгласно действащото законодателство обаче до налагането на днешния мораториум собствениците им можеха да променят предназначението им.

Източник: бТВ/БНТ