9% ръст на цените на жилищата през 2016 г.

2436
9% ръст на цените на жилищата през 2016 г.

© Pixabay.com

Цените на жилищните имоти от средно висок и висок клас у нас (луксозни имоти, къщи и апартаменти в затворени комплекси) са нараснали с 9% през 2016 г., става ясно от доклад на Colliers. Като номинална стойност цените варират от 900 до 1550 евро/кв. м и се определят от характеристиките на комплекса и конкретните преговорни условия.

Средната цена за най-търсения тип жилище – апартамент с две спални, варира от 160 000 до 175 000 евро. При самостоятелните къщи е средно 360 000 евро.

Разликата между офертна и покупна цена продължава да се свива, достигайки 2.7 на сто през 2016 г., спрямо 5% за 2015 г. и респективно 9 и 11% през предходните две години.

Предлагане

През 2016 г. броят на завършените проекти продължава да се увеличава, като ръстът им е в размер на 5%. Общото предлагане на жилища от средновисок и висок клас достига 7048 единици, разположени в 57 проекта. Предпочитаните локации остават южните квартали на София и подножието на Витоша.

В процес на активно строителство са 17 проекта с общо 1650 нови жилища. През 2017 г. предстои да бъдат завършени 10 проекта с около 1000 жилищни единици. Допълнително ще стартира проектирането и изграждането на още 13 комплекса.

Търсене

Тенденцията за реализация на сделки на етап „строеж“ продължава да се задълбочава и през разглеждания период. Делът на този тип трансакции е нараснал съществено от 37% през 2015 г. до 57% през 2016 г.

През 2016 г. се наблюдава запазване на интереса към апартаменти с 3 спални и 14% увеличение на продажбите на жилища от висок клас с 2 спални. Все по-голям интерес има и при търсенето на апартаменти с прилежащи дворни пространства. Това са жилища на партерно ниво със самостоятелен двор към тях, намиращи се в затворени комплекси.

Профилът на типичния купувач продължава да бъде семеен, с едно или повече деца, на мениджърска позиция или със собствен бизнес. Критериите при избор на имот остават без изменение – качество на строителството и на средата, фукнционално разпределение на вътрешното пространство, локация, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп.

През 2016 г. се увеличават клиентите, възползващи се от банково финансиране при осъществяване на покупка на имот. Техният процент е 50, като през предходните две години е бил съответно 27 и 33.

Делът на жилищата, закупен с инвестиционна цел, е 29 на сто от всички трансакции. Те продължават да бъдат предпочитани като източник на по-атрактивна доходност, в сравнение с тази от банковите депозити. При този тип сделки обикновено покупката бива изцяло финансирана със собствени средства.

Очакванията на консултантите са, че цените на жилищата от висок клас през 2017 г. ще останат стабилни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...