Адрес: Цените на имотите най-достъпни от 2003 г.

3007
Адрес: Цените на имотите най-достъпни от 2003 г.

Цените на имотите са стабилни. Данните сочат че през първото полугодие спадът е между 5 и 7%, коментира на специална пресконференция на Адрес Недвижими имоти, Калоян Богданов - маркетинг мениджър.

Навлизайки дълбоко в квартали се вижда, че има задържане, лек спад и леко покачване в София. Същото се отнася и за Варна. Задържане на цените на имотите има в Благоевград, Добрич и Стара Загора.

Като цяло цените са доста стабилно със специфика за всеки имот. Продължава засиления интерес на имоти в столицата около метрото, което е много интересна тема и има много нови факти.


Нещата по строителството на следващия лъч вървят доста бързо и най-вероятно то ще бъде пуснато предсрочно. След дълъг период на строителни работи и затваряне на движението тези места, те постепенно започват да се отварят. Това инициира търсене не само на жилищни но и на търговски имоти.

В последната седмица след пускането на Ломско шосе има много запитвания от клиенти, които търсят в районите на централна гара и Банишора не само жилищни имоти, но и такива за правене на бизнес. Очакваме доста положително развитие на местата, където тепърва ще бъдат открити новите станции, допълни Богданов.

При положение, че има оферта на пазарна цена, реализацията на даден имот между един и три месеца е почти гарантирана. Все повече стават купувачите и продавачите, които бързо реализират сделка. Това се тези, които са получили информация за пазара, сподели Георги Павлов - изпълнителен директор на компанията.

Най-същественото изискване за купувачите е бюджетът, който има, тоест общата цена на жилището а не цената на кв. м. Около 80-90% от сделките се сключват на най-атрактивните нива в даден сегмент. Има и малък процент, които сключват на по-високи цени в следствие на емоционално решение, но такива са рядкост, допълни още Павлов.

Основният мотив за покупка на имот е задоволяване на основни жилищни нужди - 68% от купувачите, като 45% са тези, които купуват първи имот. Главната група от тях са доскоро живели под наем в същия квартал.

Те го познават много добре и искат да се възползват от добрите условия като цени и ипотечно кредитиране. Нужда от по-голям апартамент мотивира 10% от купувачите, а само около 5-7% от купувачите го правят за инвестиция, защото все още са на кантар нещата дали да държат свободните си средства на депозит, или да ги инвестират в имот. На фона на понижението на лихвите по депозити такова решение се очаква да вземат все повече хора.

За продажба на имот водещите причини са при 27% наличието на свободен имот. Най-голямата група от продавачите, около 30% се мотивират от нуждата от пари, или невъзможност да се плащат вноските по ипотечния кредит.

Около 13% от продавачите са тези, които инкасират своята инвестиция, а 9% продават за да купят друг имот. Доста двойни сделки се наблюдават последните 6 месеца. Продават се имоти и купуват други. Продава се имот, който не отговаря на изискванията на собственика и се купува мечтания такъв с добавяне на малка сума.

Отстъпките сериозно намаляват на пазара. Това е така, защото всички на пазара са доста добре информирани и колкото по правилно е оценен един имот, когато се появява на пазара, толкова по-бързо се продава той.

Стратегията за пускане на имот на висока цена и сваляне от нея обикновено означава по-дълга продажба на съответния имот.

В около 26% от сделките не се постига отстъпка в около 35% тя е между 2 и 5 хил. евро, и около 20% до 2 хил. евро.

Напоследък зачестяват оплаквания от наемодатели за техните наемателите. Наемодателите все по-често предпочитат наематели от сфери, които не са засегнати от кризата.

Наемодателите все по-често правят сериозно проучване на наемателите. Проверява се дори редовността на вноските за тяхното социално осигуряване и предпочитат, дори и на малко по-ниска цена да го отдават под наем на стриктни и сериозно наемателите.

Очаква се в скоро време да се появят отстъпки при редовно плащане на наем, според Богданов.

Пазарът да се запази в подобна ситуация с леки колебания в двете посоки до края на годината, очаква Павлов.

Търсенето ще продължи да расте, защото все повече хора ще осъзнават, че в момента имотите са най-достъпни от 2003 година насам, въз основа на съотношението доход-цена на имота.

Втората причина е достъпа до банково финансиране, което става все по-налично. Причината тези фактори обаче да не водят след себе си повишение в цената на имотите е голямото предлагане на пазара. На пазара все още има имоти, които чакат да бъдат предложени на едни леко по-високи цени.

Възможни са конюнктурни колебания, свързани с конкретен имот или квартал, но тенденцията ще е на стабилност свързана с цените на имотите.

В София през първото полугодие най-много сделки са сключени в Люлин. Причината е, че ценовият диапазон там отговаря на бюджета на повечето хора - до 50 000 евро.

Втората причина е бързият достъп до центъра - с метро 9-10 мин. Трета точка подобрение на средата, озеленяване и т.н. В квартала все по-често се съчетава качествено строителство, достъп и нормални цени.

Сделки над 100 000 евро има в южните квартали. Обикновено купувачите са в сферата на информационните технологии и най-често живеят по целия свят.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jan
# 0
06:07 | 26 July 2012
Well I guess I don't have to spend the weenked figuring this one out!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg