България на 54-то място в световната офис класация

1129
България на 54-то място в световната офис класация

Офис пазарът в България е бил под силен натиск през изминалата 2009-та година, сочи годишният доклад на Cushman&Wakefield за Офис площите в света, представен в България от Forton International, асоцииран офис на Cushman & Wakefield за България, Сърбия и Македония.

Причината е в намаленото търсене и завършването на много нови проекти. Наемните нива през отминалата година са паднали с повече от 20%. Това, което се очаква е, че възходяща тенденция е вероятна след средата на 2010 година.

Със своите 205 евро за кв.м общ годишен разход на наемателите на офис площи в София или 17.08 евро/кв.м месечен разход, България заема 54-то място в класацията по държави през 2009 г.

Страната отстъпва с 5 позиции спрямо 2008 г., когато е била на 49-то място в класацията. Общият разход на наемателите включва не само чистият наем, но и сервизна такса за управление и поддръжка на имота. Средният наем за първокласни офис площи в София е 13.5 евро/кв.м на месец (без ДДС).

Цялостен спад в класацията претърпяват и останалите страни в региона. Сърбия, която изпреварва България с една позиция и минава на 53-то място, е била на 47-ма позиция, с две позиции пада и Хърватска - от 48-мо на 50-то място. Две позиции е разликата и при Гърция, но нагоре - южната ни съседка се качва на 18-то място в сравнение с миналогодишното 20-то.

Спад бе тенденцията, която определяше офис пазара по целия свят през 2009 г., сочат данните на консултантската компания. Той бе около 10% за целия свят - първият масов спад, отчетен от 2003 година насам. Тенденцията засегна всеки пазар по света - явление, което офис пазарът до момента не познаваше.

Наемните нива през 2009 година отбелязаха най-нисък спад в Северна и Южна Америка, където се наблюдаваха общо 7% по-ниски наеми, като в Северна Америка спадът бе 8%, а в Южна - едва 5% на фона на глобалната световна тенденция. За Стария континент спадът бе около 11%, което се дължи главно на силното понижение в района на ЦИЕ - в Москва и Киев 2009 година се характеризираше със съответно 33 и 52% по-ниски наеми.

За целия район на Eвропа, Средния изток и Африка спадът е бил около 10% със среден годишен наем от 322 евро на кв.м London West End остава най-скъпата локация за целия регион. Най-силен е спадът в Азия - 16% за цялата година, където първите признаци на намалена активност се забелязаха още в края на предходната 2008 година.

Въпреки общия спад в Азия, Япония заема първо място в класацията. Токио измества Хонг Конг в класацията и минава на първо място с годишен наем от 1441 евро на кв. м или повече от 120 евро месечно. Китайската столица остава на трето място, като се нарежда на 3-то място след втория в глобален план Лондон. Средният наем в английската столица за 2009 година е 1220 евро на кв.м или малко над 100 евро месечно.

През 2010 г. повечето икономики очакват ръст, който ще доведе до засилена работа на компаниите и ръст при търсенето на офис площи. Очаква се наемните нива да достигнат най-ниската си точки в средата на 2010 година, след което да станем свидетели на стабилност, а на места дори на ръст. Текущата година няма да мине без своите рискове и предизвикателства, но все пак се очаква 2010 г. да бъде период на възстановяване и оптимизъм за собственици и наематели.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg