Colliers: Значително увеличeние на цените в жилищния сегмент в София

1203
Colliers: Значително увеличeние на цените в жилищния сегмент в София

Жилищният пазар в София остана стабилен през втората половина на 2007 г. и според последните проучвания на Colliers International, в повечето райони цените са отбелязали значителен ръст. Най-големите увеличения са регистрирани в "Иван Вазов", където средно цените са се покачили с 33% за периода, последвани от "Лозенец" с 29% увеличение. Цените в Докторска градина остават най-високи в жилищния сегмент - над 2 000 евро/кв. м.

Сред развиващите се квартали в "Манастирски ливади" цените са се покачили с 25%, достигайки нива над 1 000 евро/кв. м. "Гоце Делчев" остава най-скъпият от наблюдаваните нови райони в развитие със средна цена от 1,144 EUR/ м2 сочи докладът на Colliers. Като цяло цените на имоти в строеж са с 20% по-ниски, отколкото на завършените жилища.

Наемите също са се покачили през втората половина на 2007, но с по-бавни темпове, отколкото цените за продажба. Това означава, че печалбата от закупуването на имот за отдаване под наем като инвестиция зависи повече от нарастващата цена на имоти, а не толкова от приходите от наем.

През втората половина на 2007 г. се забавя ръстът на предлагане на ваканционни имоти в България.

Според пазарно проучване на Colliers International предлагането на ваканционни имоти се е увеличило едва със 16% през втората половина на 2007 г. Трябва да се отбележи, че това развитие следва едно значително увеличаване на предлагането на годишна база (декември 2006 г. – декември 2007 г.) от 170% в планинските курорти и 65% по Черноморието.

Световната кредитна криза даде отражение в отдръпването на купувачи от основните целеви пазари за ваканционни имоти - Англия и Ирландия, като в същото време това беше балансирано от нова вълна купувачи от Русия, Украйна, Румъния и скандинавските страни. Търсенето се променя към по-високия сегмент завършени имоти, с повече стаи и високо ниво на допълнителни услуги.

Диапазонът на продажните цени се е стеснил през втората половина на 2007, като средните нива в планинските курорти са 1 210 – 1 420 евро/кв. м. Най-ниските средни цени се наблюдават в Пампорово, а най-високите - в Разлог. Най-ниските средни цени в морските курорти са в Каварна (1 020 EUR/м2), а най-високи в Созопол (1 425 EUR/м2).

Проучването на Colliers сочи, че в Елените нивата на усвояване в сегмента през втората половина на 2007 са най-високи - 84%. В Равда се наблюдава най-големият спад по този параметър - от 65% през първата половина до 41% през втората половина на 2007.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg