Десет трика да купувате, без да харчите

1654
Десет трика да купувате, без да харчите

Добрата новина: цените на недвижимите имоти се стабилизират. Купувачите имат малко повече свобода да преговарят.

Лошата новина: банките са спрели кранчето за кредитите. В този смисъл, ето няколко съвета за това как да се измъкнете ловко от затрудненото положение:

1. Ласкайте прекалено "лакомите" продавачи

Денис Мартин, брокер в "Latoret" в Париж, го констатира всеки ден: "Пазарът отслабна, но продавачите ни най-малко не са се изплашили", казва си той. Много често, убеждавани да задържат високите цени, нерядко продавачите преоценяват своето имущество. Разликата между средната цена на жилище, обявено за продажба и сключените сделки, според парижките нотариуси, го доказват. Обявен за 8900 евро за квадратен метър, апартамент в квартал "Мадлен" в Париж в крайна сметка се продава за 7680 евро/кв. м. Дори и в най-популярните квартали на френската столица разликата не е повече от 200 евро. За да не доплаща, купувачът трябва да е наясно с цените в различните квартали, но също така ситуацията с продавача в момента на сключване на сделката. Дали е бил притиснат, дали е понижил вече цената на жилището, което продава, дали не предлага друг апартамент на същата цена и т. н.

Основавайки съучастие с продавача или неговия агент, вие бихте могли да получите оттук-оттам полезна информация, която да ви помогне да преговаряте за отстъпка в цената. Не са редки случаите, в които купувачът успява да си издейства 10% отстъпка от цената, въпреки отказите за промяна от страна на продавачите.

2. Купувайте в период на намалена активност

"Прекалено добрите сделки продължават да преминават от уста на уста", отбелязва Стефан Романисцин, директор на Entreparticuliers.com. Освен това трябва да знаете най-малко това как да се възползвате от сезонните колебания. През всички години, в четвъртото тримесечие, пазарът "застудява" по същото време, когато и температурите падат. През второто тримесечие, обратното, има покачване в цените, защото много семейства започват да търсят жилище.

3. Следете сайтовете за обяви


В уеб пространството има едно единствено правило: аудиторията. То е еднакво и за продавачите, и за купувачите. За да спечелят голяма публика, агенциите се обръщат към сайтове като Seloger.com или Avendrealouer.fr. За да си купите жилище от частен собственик, използвайте сайтовете: Pap.fr, Entreparticuliers.com или специализираните сайтове на регионалната преса.

Интернет е доста ефикасно решение, което ви помага да избегнете агенциите и техните комисионни (обикновено около 5.5%). А и интернет сайтовете са направени именно за това - да отговарят на интересите на купувачи и продавачи, обяснява още Стефан Романисцин.

"Представете си, че един адвокат представлява едновременно защита и обвинение: сигурно е, че и двете страни ще бъдат "зле защитени". Това обаче не се отнася за уеб сайтовете, предлагащи недвижими имоти, където и купувачи, и продавачи биха могли да сложат къщата на мечтите си. Защото нека не забравяме, че във Франция хората живеят в едно и също жилище не повече от 7 г., след което го сменят".

4. Направете агента свой съюзник


За да успокоите агента си или продавача, няма нищо по-добро от това да уточните финансовото си състояние с него и най-вече да му покажете вашата решителност и готовност да купувате.

"Купувачът трябва да покаже искрено своя интерес да купи жилището, преди да отбележи, че ще купи имота само на исканата от него цена", обяснява Бернар Кадо, директор на агенция "Orpi".

От своя страна обаче цената също е много важна. Ако купувачът е готов да плати скъпо жилище, в негов интерес е да го съобщи колкото е възможно по-бързо. "Кандидатите за покупка на жилище понякога изпитват неудобство да казват откровено подобни неща, защото се страхуват, че могат да ги сметнат за "стисльовци", споделя още Бернар Кадо. Но един агент има нужда да знае всичко, за да може да ви предложи най-доброто на цената, която ви пасва най-добре. Не забравяйте: професионалистът винаги е притиснат, защото той трябва да се посвети и на много други продажби, не само на тази, касаеща вас. Ако го накарате да разбере, че една отстъпка в цената е достатъчна да промени вашето решение, това със сигурност ще го заинтригува и брокерът ще обърне внимание на това.

5. Използвайте един и същи брокер както за покупка, така и за продажба на жилище

Ако искате да продадете жилището си, за да си купите друго в същия град, въобще не се колебайте да направите и двете сделки при брокера, който сте си избрали. Той ще ви помогне да обявите за спешна продажба жилището си, което ви гарантира бърз купувач. В 80% от случаите такива жилища се продават за месец, месец и половина максимум, споделя Оливие Алонсо - брокер. Ако една агенция за недвижими имоти продава спешно на друга, те си покриват разходите по сделките. В този случай, ако дадете на агенцията апартамента, който искате да продадете, за да си купите нов, отново чрез брокер от същата агенция, няма да ви се налага да давате излишни пари.

6. Използвайте временен договор


Временният договор позволява на купувача да анулира покупката на имот, ако той не е успял да събере парите за жилището. Тази клауза е фикс идеята на брокерите! Ако сте сигурни, че разполагате с необходимите средства за покупката, вие бихте могли да анулирате тази точка от договора при сключване на сделката. Тогава веднага ще видите как лицето на професионалиста придобива съвсем друг вид, загадъчно усмихнат. Трябва да имате предвид, че ако го направите, това в 99% от случаите би ви донесло отстъпка в покупката! Защото в крайна сметка да изисквате, без да обещавате нищо, си е едно истинско изпитание за продавача.

7. Обсъдете комисионната на агенцията

В днешно време сделките често надхвърлят 300 хил. евро, особено в района на Париж. Вашата агенция няма никакво право да се вкопчи в обичайната комисионна, която трябва да платите, ако я заплашите с това, че ще се обърнете към друга агенция. За обикновените агенции заплахата е сериозна, възползвайте се от това!

8. Изключете "агресивните" банки от списъка


"Пощурели" от световната криза, големите публични банки ограничават условията за отпускане на кредит, както никога досега. Ето например, даден чиновник, поискал кредит от подобна банка, за да възстанови здравословното си състояние, примерно, трябва да чака 3 месеца и половина, когато нормалният начин е да се отпусне кредит за... 2 седмици! Сигурно е, че кранът се затяга! Но не навсякъде! Не забравяйте, че е добре за вас да проверите всички банки, за да изберете най-подходящата. В Париж, например, CIC и BNP са двете доста "агресивни" банки... Пазете се от тях!

9. Използвайте консултант

Силата на кредитните консултанти е в това, че се измъквате от такси и не давате комисионни (около 1% средно). Основните специалисти са в сайтовете Meilleurtaux.com и Empruntis.com, но, разбира се, има и много други, които биха могли да ви помогнат при тегленето на кредит.

10. Мислете за кредит с нулева лихва

При изчисляването на сметките в никакъв случай не забравяйте да сложите 1% за жилището, предоставено от вашето предприятие и за кредита с нулева лихва. 80% от купувачите могат да се възползват от това.

След някои промени в градската управа, необходима е само една година, по време на която да сте живели в Париж, за да се възползвате от това да изтеглите жилищен кредит с нулева лихва. Помислете и върху това, когато смятате разходите си по купуването на ново жилище!

Източник: Century21.fr

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg