Имотите ще поскъпват плавно и съизмеримо с БВП на страната

1537
Имотите ще поскъпват плавно и съизмеримо с БВП на страната

През последната 1 година поради бързо задълбочаващата се икономическа криза и шока, който хората изживяха поради несигурността за доходите си, много от сделките с имоти не се случиха, коментират от Бългериан Пропертис.

Според експертите от компанията голямата част от потенциалните купувачи на имоти отложиха намеренията си за покупки на имоти за бъдещ период. „Ако продължават добрите новини за излизане от кризата, които чуваме все по-често напоследък, и ако се възвърне спокойствието на хората, голяма част от тези отложени покупки ще започнат да се случват през 2010 г.", смятат от агенцията за недвижими имоти.

Поради факта, че голяма част от сделките с имоти се сключват със средства от външни за страната ни източници - чуждестранни купувачи, българи, които работят в чужбина и т.н., оттам отчитат, че е възможно възстановяването на имотния пазар да изпревари с няколко месеца същинското икономическо възстановяване на страната ни.

По прогноза на финансовия министър икономическото възстановяване ще започне от месец май 2010 г. „Това ще рече, че може би ни очаква още минимум половин година на спадащи цени и малък обем от сделки", се казва в анализ на Бългериан Пропертис, предоставен на Profit.bg. - „Ще продължи да протича процес на корекция на офертните цени, за да стигнат до нивата на реално сключваните сделки, като това е пазарен механизъм на саморегулация".

Възстановяването на пазара, според агенцията ще дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки, предимно с качествени имоти в София и Варна, а едва след това по отношение на нарастване на цените на имотите. За нарастване не можем да говорим в следващата 1 година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП на страната, коментират от агенцията.

„Накратко казано, през 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени, след което около средата на следващата година можем да наблюдаваме плавен ръст в реализираните сделки с имоти", прогнозират от компанията.

„Важно е да подчертаем, че хората не бива да мислят за пазара на имоти като за нещо рухнало, като за тотален срив", уточняват от агенцията. „Напротив, имотен пазар ще има винаги, но няма да преживеем този скокообразен ръст и това стресово нарастване на цените от периода на бума. Пазарът е спокоен, дава своите добри възможности поради по-разумните цени и по-доброто предлагане на качествени имоти. Всеки, който има интерес и възможност да закупи имот, може спокойно и информирано, а от 2010 г. и много по-добре регулирано надяваме се, да го направи".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg