Какъв е животът в Будапеща - Унгария?

4050
Какъв е животът в Будапеща - Унгария?

През последните пет години чуждестранният интерес към Унгария и по-специално към столицата Будапеща е висок, пише bbj.hu.

Направени бяха много частни и институционални инвестиции в строежа на сгради и офис центрове, които да подслонят служителите и офисите на големи мултинационални компании, като Siemens и Hewlett Packard, отварящи офиси в страната. Откакто Унгария е членка на ЕС, пазарът на недвижими имоти навлезе в нова фаза.

В централната част на Будапеща цените на имотите нараснаха до непосилни за гражданите стойности.

Градът се опитва да запази традициите и архитектурата си, като в същото време се опитва да бъде модерен в съответствие със стандартите на ЕС. Столицата на Унгария е дом за 1.7 млн. души и в нея се извършва и 60% от търговската дейност в страната. Будащеща привлича чуждите инвеститори с ниски производствени разходи, сравнително ниските цени и образовано население.

Градът има 23 квартала, а географски се дели на две части – Буда и Пеща. Пеща е финансовият, административен и търговски център, а Буда е по-скоро жилищен район. Туризмът тук винаги е бил процъфтяващ сектор, а в последно време се засилва още повече благодарение на нарасналият брой директни нискобюджетни полети от Обединеното Кралство ( Wizz Air, Ryan Air, Easyjet и Jet2 предлагат такива). През 2006 г. летището в Будапеща е обслужило 8.3 милиона пътници.

Поради наплива на чужди туристи и бизнесмени, търсенето на имоти в Будапеща, и съответно тяхната цена е нараснала безпрецедентно. Повишението в цените на имотите в предпочитаните градски райони е от порядъка на 10-15% за година, а наемите на апартаментите са нараснали с около 6-8%. Цените на имотите в идеален център са се покачили с 50% за периода 2004 - 2005 г.

Районите, които процъфтяват в момената са предградията. Зони 16, 18 и 21 на града са спокойни и тихи райони, които предлагат модерни жилища на добра цена, далеч от шума на центъра, но с удобен и бърз транспорт до там.

В зона 18 средната цена на едностайни апараменти е около 81,540 евро. Зона 18 е четвъртият по големина от 23-те района на града и е на първо място по растеж и инвестиции. В него се намира единственото международно летище в Унгария - BudapestFerihegy International Airport.

Това е и един от районите, в които търсенето на жилища е най-голямо и се очаква то да се увеличи още повече, във връзка с разширяването на летището, построяването на Бизнес Парк и логистичен център до него, както и на автокъща и офиси на международни компании. Също така, голяма част от местното население, което живее в малки апартаменти от социалистически тип има желание да закупи по-добро жилище в квартала.

Поради тези фактори се очаква и приходите от наеми в района да отбележат ръст от 6% тази година.

Докато източната част на града е по-атрактивна за семействата, в южната част се строят жилищни комплекси ориентирани към разрастващата се бизнес класа. Такъв район е Чепел, който не е нито в Буда, нито в Пеща, а се намира на остров. Там живеят 85,000 души. В миналото е бил индустриален район, но в наши дни Чепел е на път да се превърне в новия бизнес център на Будапеща.

В Чепел се планира строителсвото на небостъргачи и на док съоръжение на стойност 13 млрд форинта. Друг проект е Ibiza Gardens – модерен жилищен комплекс с 181 луксозни апартамента с изглед към река Дунав.

Цените на имотите в този райн са до 50% по-евтини отколкото в северната част на града. Апартаментите започват от 60,000 ерво.

Може да се каже, че страната е оставила далеч зад гърба си някогашните комунистически доктрини и днес е модерна Европейска държава. Правителството полага усилия да затвърди имиджа на Унгария на стабилна за инвестиции страна.

За задържи позицията на Унгария като водеща страна в Централна Европа, правителството въведе Национален План за Развитие – програма целяща подпомогането икономиката чрез предоставяне на средства в размер на около 4 млрд. евро в периода между 2004 – 2006 г. Целта на правителството бе подобряване на икономическата конкурентоспособност,и развитието на инфрастуктурни проекти, съобразени с екологичните изисквания, опазването на околната среда и природата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...