Кои са най-скъпите търговски улици на 2014 г.?

4455
Кои са най-скъпите търговски улици на 2014 г.?

Ню Йорк, Хонконг и Париж са градовете с най-скъпи търговски улици в света през 2014 г., сочи доклад на Cushman & Wakefield, представен от Forton.

Наемните нива на столичния булевард „Витоша” отчитат 10% ръст, което поставя страната ни на 60-а позиция в света по наем на квадратен метър за магазин на главна търговска улица. Като цяло наемите на основните търговски улици в света са нараснали с 2.4% за година.

В проучването, проведено за 26-а поредна година, са сравнени най-популярните търговски улици от над 330 дестинации в 65 страни по света, по данни към септември 2014 г.


Наемите на столичния бул. „Витоша“ нарастват с 10% в последната година, но това не е достатъчно за по-високо място в класирането. Миналата година България е заемала 59-а позиция, а през тази щеше да е 58-а, ако класацията не беше разширена със столиците на Катар и Сърбия – съответно Доха и Белград.

България запазва преднина единствено пред Македония и естонската столица Талин, които отчитат по-ниски нива на наеми – 40 евро и съответно 30 евро на кв. м на месец.

Според данни на международната компания, наемите на столичния булевард „Витоша” са достигнали 528 евро на кв. м годишно (44 евро/кв. м месечно), с 10% над миналогодишната стойност от 480 евро на кв. м. Те са с 10% по-високи, отколкото през предходната година.

„Наемите започнаха да растат тази година за първи път от десетилетие. Интересът към главните търговски улици се възвръща, тъй като те все още имат няколко ключови привлекателни характеристики за търговците – ограничено предлагане на площи и съответно ниска конкуренция в съчетание със стабилен трафик“, коментира Росен Генев, партньор и мениджър „Търговски площи“ във Forton.

„Това позволява на много от тях да останат печеливши, дори при по-високи номинални наеми и по-неблагоприятни търговски условия, в сравнение с новопостроен търговски център.“

„Бул. „Витоша“ е най-престижната търговска улици в България, където през последните две години новооткритите ресторанти и кафенета започнаха да привличат нарастващ поток от посетители. Без съмнение, извършената реконструкция на булеварда, както и освобождаването на подходящи като размер помещения, дадоха отлична възможност за международните марки да отворят свой магазин в столицата, при едни от най-изгодните наеми в Европа”, каза още Генев.

„Според последното ни проучване незаетите площи са едва около 6% от общо 22 хил. кв. м в основната търговска зона на булеварда. Това е по-добра заетост, отколкото можем да видим в много от търговските центрове.“

За разлика от много други европейски столици, София не се отличава с голям пазар на луксозни стоки и високият клас мода и бижута съставляват малка част от пазара.

В допълнение, новите търговски центрове продължиха да се конкурират за потребителите и съответно за големите марки през 2014 г.: Frey Wille се премести от ул. “Съборна“ в Paradise Center. В най-големия търговски център в България отвори врати и магазин Versace Collection.

Въпреки изместването на част от магазините на международните марки във водещи търговски центрове, луксозните бутици остават предимно фокусирани върху локации на централните улици в София.

Предпочитани първокласни местоположения за магазини от най-високия ценови сегмент са тези в района между площад „Света Неделя“ и Градската градина, и по-специално улиците „Съборна“, „Леге“, източната част на „Алабин“, „Княз Александър I“ и „Калоян“, долната част на бул. „Витоша“. Това са и локациите, които се отличават с по-високи наемни нива от бул. „Витоша“ - в диапазона на 60-70 евро/кв. м.

В световен мащаб на начална позиция като най-скъпа търговска улица в света се завърна Пето Авеню в Ню Йорк, където наемите са рекордните 3 170 долара (2 485 евро за кв. м.) на кв. м на месец. На второ място в класацията на Cushman & Wakefield е районът „Коузуей Бей” в Хонконг с месечен наем от 2 477 долара на кв. м на месец - с 6.8% по-ниско от предходната година.

За поредна година трета позиция заема Париж с ул. „Шанз-Елизе” във френската столица. Като цяло наемите на основни търговски улици  в света са нараснали с 2.4 % през последната година (3.2% предходната).

Условията в Европа, Близкия Изток и Африка се подобряват и стабилизират след период на спад в нивата на наемите. Все пак растежът от 1.3% в този регион е теглен назад от значителния спад в Близкия Изток.

„Водещите градове в Европа продължават да просперират, а подобно на тях, развиващите се пазари се радват на все по-голямо търсене“, казва Джъстин Тейлър, директор „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield за региона на Европа, Близкия Изток и Африка.

Противно на резките спадове в държави като Португалия, Ирландия, Испания и Гърция през последните години, през последните 12 месеца (до септември) те отчетоха силен ръст, посочва той. Междувременно, добре развитите водещи пазари като Великобритания, Франция и Германия продължават да се радват на силна активност сред наемателите, особено що се отнася до първокласни търговски площи.

Всъщност, търсенето на луксозни търговски площи в градове като Париж и Лондон, в съчетание с ограниченото предлагане, продължава да поражда натиск за повишаване на наемите на най-добрите места.

Според Cushman & Wakefield, водеща тенденция сред основните търговски марки е да експериментират с дизайн, оформление, съдържание и вид услуги с цел преосмисляне на концепцията на водещите им магазини, което се очаква да остане ключов фактор за растежа и през следващата година.

„Въпреки все още несигурната икономическа ситуация в някои части на света, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион и в еврозоната, активността на пазара се очаква да нарасне през следващата година. Първокласните търговки площи и локации за пазаруване ще останат сред водещи за търговците заради желанието им да поддържат присъствието си и да подсилят имиджа си, но предлагането, както и досега, ще остане ограничено“, казва Мартин Махмути, старши инвестиционен анализатор в Cushman & Wakefield.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

# 0
13:07 | 8 July 2015
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg