Фонтанът на пешеходната зона на столичния булевард "Витоша" ще бъде демонтиран, научи "24 часа". Премахването на водната атракция, която предизвика негативни коментари сред софиянци, ще стане наесен.

То ще се направи с ремонта на последната част от пешеходната зона между улиците "Солунска" и "Алабин". Заради негативните коментари общината направи специално допитване сред софиянци. Близо 2 месеца те можеха да гласуват за някоя от 12-те визии на студенти от Художествената академия за преобразяване на съоръжението.

В анкетата са участвали 8413 души. 31% от тях, или 2574 души, обаче са посочили, че фонтанът трябва да бъде демонтиран. На второ място с 23%, или 1951 души, са избрали визията "Чадърите II" на Николета Иванова.

"Ще се съобразим с мнението на софиянци. Фонтанът събра сериозен негативен отзвук, сякаш е най-големият проблем на София", обясни главният архитект на София Петър Диков.

Той разказа, че на 11 май наблюдавал шествието на училищата по изкуствата, което преминало през булеварда. В началото учениците заобикаляли фонтана, но после почнали да минават през него.

"Пешеходната зона е много оживена и често се ползва за такива шествия, а фонтанът пречи. Затова подготвям и доклад, с който ще предложа да се откажем от идеята за втори фонтан. Той трябваше да се направи с последния етап от ремонта и да е при ритуалната зала", каза Диков.