Луксозните офиси в София с по-високи наеми от тези в Марсилия и Белфаст

1501
Луксозните офиси в София с по-високи наеми от тези в Марсилия и Белфаст

Наемите на офисите в столицата на страната ни са при ниво от 18 евро за кв. м средно за тези от най-висок клас, като са по-високи от средните в градове, като Марсилия (Франция), възлизащи на 11.67 евро на месец и Белфаст близо 12 евро за кв. м. В същото време те не са по-различни от офисите от клас А в столицата на Словакия - Братислава, сочи изследване на СВ Richard Ellis.

За сравнение, в столицата на северната ни съседка - Румъния, наемът на офиси от най-горен клас възлиза на 19.5 евро за кв. м., докато тези в столиците на други страни от ЦИЕ, като Прага са в размер на 20 евро, а във Варшава са значително по-високи при нива от 27 евро за кв. м.

По възвръщаемост на инвестиции в офиси обаче, столицата ни се нарежда сред водещите европейски градове.

С ниво на възвръщаемост в размер на значителните 8%, София е изпреварвана единствено от Москва, където доходността за инвеститорите възлиза на 9.5%.

По този показател столицата ни значително изпреварва тези на страни като Румъния, където възвръщаемостта за инвеститорите е от едва 6.8%, както и Словакия с 6.25%,
Полша с 5.5%, Унгария с 6.1% и Чехия с 5.5%.

Най-скъпи са били наемите в лондонския Уест Енд, където наемът за кв. м възлиза на значителните 159.6 евро, като въпреки високото им ниво възвръщаемостта от инвестиции в офиси е била най-малка сред основните европейски градове. Тя възлиза на едва 3.5% на годишна база.

Следващ в негативната класация е Париж, където инвеститорите са получавали доходност от 3.6% на годишна база, докато в Дъблин тя е била в размер на 3.75%.

Като извод се налага, че активността при отдаването на офиси под наем през второто тримесечие се запазва на високи нива. Новоотдадените под наеми офиси в основните градове сред 27-те страни членки на ЕС са нараснали с 11% на тримесечна база през второто тримесечие. Особено силна е тя в страните от ЦИЕ.

Този факт до голяма степен се предопределя от продължаващото стабилно развитие на европейските икономика, като много анализатори завишиха прогнозите си за пазара, на фона на по-доброто от очакванията представяне на сегмента.

През второто тримесечие средния ръст в нивата на наемите в европейските основни градове е възлязъл на близо 3% на тримесечна база и 10% на годишна.

За сравнение, през първото тримесечие на годината повишението в нивата на наемите е било в размер на 1.8% на тримесечна база и 8% на годишна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg