Наемите на офиси клас А забавят ръст си до 1.4% през второто тримесечие

926
Наемите на офиси клас А забавят ръст си до 1.4% през второто тримесечие

Нивата на наемите на офисите от най-висок клас в столицата на страната ни са се повишили едва с 1.4% през второто тримесечие на годишна база до ниво от 18.25 евро за кв. м., сочи изследване на консултантската агенция CB Richard Ellis.

За година наемът за кв. м. офис площ в София възлиза на 219 евро, като е по-висок от този в Белфаст в размер на 204 евро, както и в Братислава, където наемът е 216 евро.

Възвращаемостта от инвестиции в офиси се запазва все още относително по-висока от средната за Европа, като възлиза на 7%, сочи още направеното изследване.

Леко по-висока остава доходността от инвестиции в имоти в офиси в румънската столица - Букурещ, възлизаща на 7.5%.

Сред страните от ЕМЕА, включващи страните от Европа и Близкия Изток, най-висока доходност имат инвестициите в офиси в Белград и Санкт Петербург в размер на 9%, следвани от Москва с 8%.

Традиционно най-високи остават наемите на офисите в лондонският Уест Енд, където те възлизат на 1 633 евро годишно за кв. м., или 136 евро за кв. м. на месец.

На второ място в класацията по този показател е Москва с годишен наем за кв. м. от 1 080 евро, или 90 евро за кв. м. Наемите в руската столица са отбелязали повишение от 54.5% за последната една година.

Най-голям ръст за последната една година обаче през второто тримесечие, са отбелязали наемите на офисите от най-висок клас в израелската столица Тел Авив. Там те са се повишили с 75% до ниво от 35 евро за кв. м. на месец.

Значителен ръст са отбелязали още наемите в столицата на Норвегия - Осло, повишили се с 43.3% през второто тримесечие в сравнение със същото на миналата година, както и в полската столица - Варшава, с 22.2%.

Сред изследваните страни, нивата на наемите са се понижили на годишна база през второто тримесечие единствено в сръбската столица Белград.

Значителният по обем офиси, които излизат на пазара, както и масираното строителство са сред основните причини наемите там да регистрират понижение от 9.5% за изминалото тримесечие.

На тримесечна база през второто тримесечие, най-голямо повишение са отбелязали наемите на луксозните офиси в Милано - Италия. Там те са поскъпнали с 14.6% до 45.8 евро на кв. м. на месец.

Като цяло в европейските градове се наблюдава забавяне на темповете на отдаване на свободни офиси под наем, които през второто тримесечие са с 20% под тези от миналата година.

Индексът следящ изменението на наемите в основните европейски градове и столици се е повишил с 1.7% през второто тримесечие на годишна база, което сочи едно значително забавяне.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg