Наемите на търговските площи в София се повишават с 24% през 2007 г.

805
Наемите на търговските площи в София се повишават с 24% през 2007 г.

Наемите на търговските площи в София през миналата година са се повишили с 24%. Нивата на наемите на подобен род площи са се движили в диапазона между 40 и 130 евро за кв. м, съобщиха от агенцията за недвижими имоти Форос.

В големите търговски центрове те се движат в диапазона между 30 и 60 евро за кв. м.

В Пловдив средното ниво при наемане на търговски площи е било между 30 и 80 евро за кв. м, а във Варна - 20-90 евро. В Бургас наемите се движат в диапазона между 25-55 евро, а в Русе - между 8-30 евро.

Като цяло секторът се е развивал динамично през миналата година с огромен интерес от страна на големи чуждестранни инвеститори, както и от местни фондове.

Все още има липса на търговски площи на пазара, като съществуват едва 4-5 работещи проекти във водещите градове в страната.

Това обаче се очаква да се промени, като много проекти стартират във Варна, Пловдив, Бургас и Русе, което може да доведе дори до това предлагането да изпреварва търсенето през следващите години.

Във Варна вече има един мол и след няколко месеца се очаква стартирането на втори. В Русе има четири проекта. В Бургас стартират два.

Като тенденция се очертава липсата на продажби на търговски имоти по централните улици, като е имало две-три сделки за по 10-15 хил. евро на кв. м за малки магазини от 20-30 кв. м.

Неосезаемо понижение на наемите по търговските улици се наблюдава през изминалата година, на фона на острата им конкуренция с големите шопинг-молове.

Почти никакъв интерес не се наблюдава към локални второстепенни магазини в страничните квартали, които се изместват от големите вериги, моловете и др. Подобни помещения там се преустройват в офиси или жилища, ако има такава възможност.

Средните продажни цени на търговски площи в София възлизат на около 4 000 евро за кв. м, във Варна те са били в размер на 3 750 евро за кв. м, а в Пловдив - 3 500 евро. В Бургас средната продажна цена към края на годината е възлизала на 2 750 евро, а в Русе - 1 440 евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg