Наемите във водещите европейски градове с ръст от 33.3% за 12-те месеца до септември

896
Наемите във водещите европейски градове с ръст от 33.3% за 12-те месеца до септември

Наемите на офисите от най-висок клас сред големите европейски градове и столици са отбелязали най-голямо повишение в Осло, като за последната една година до септември те са са скочили с 66.7%, сочат данни на една от водещите световни агенции за недвижими имоти - Jones Lang LaSalle.

Втори по ръст са офисите в столицата на Полша - Варшава, където те са се повишили с 33.3% за 12-те месеца до септември, до ниво от 336 евро за кв. м на година (28 евро на месец).

С 31.4% за посочения период са се повишили нивата на наемите в Лондон Уест Енд, следвани от тези в Москва, нараснали с 25% на годишна база.

Добър ръст са регистрирали и нивата на наемите в столицата на северната ни съседка Румъния - Букурещ - от 23.6%.

Като цяло средното повишение на наемите през септември тази година, в сравнение със същия месец на миналата година в основните европейски градове е възлизало на 11.6%.

През третото тримесечие на годината, в сравнение с второто, най-голямо повишение са регистрирали наемите на офиси в Киев, където са поскъпнали с 10.3%, до ниво от 603 евро за кв. м на година (50.25 евро на месец).

Следващи по повишение на тримесечна база са били тези в Букурещ, където то е възлязло на 5.8% на тримесечна база, до ниво от 264 евро за кв. м на година (22 евро за кв. м на месец).

За сравнение, нивата на наемите в България за офиси от най-висок клас в столицата ни - София възлизат средно на около 19 евро на месец.

Като цяло средният ръст при нивата на наемите през третото, в сравнение с второто тримесечие на годината, е бил 1.5%, сочат още данните на водещата имотна и консултантска агенция.

По абсолютна стойност към края на третото тримесечие нивата на наемите се запазват най-високи в Лондон Уест Енд, където кв. м топ-офис струва на година 1776 евро, следвани от тези Москва с 1051 евро за кв. м и Лондон Сити с 1019 евро за кв. м.

Високи са още нивата на наемите в Париж - 825 евро за кв. м на година и Дъблин, Киев и Санкт Петербург с по над 600 евро за кв. м.

Най-ниски към края на септември тази година са нивата на наемите в Лион, където годишният наем на кв. м възлиза на 240 евро (20 евро за кв. м на месец). По 246 евро за кв. м на година се плаща средно още в Берлин, Лисабон и Виена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg