Най-скъпият продаден апартамент в София през 2013 г.-2200 евро/кв

11193
Най-скъпият продаден апартамент в София през 2013 г.-2200 евро/кв

Полина Стойкова е оперативен директор на Лукс имоти. Потърсихме нейното мнение за пазара на луксозни имоти у нас.

Какво трябва да притежава задължително един луксозен имот в България?

Няколко са основните характеристики, които трябва да притежават истински луксозните имоти. Местоположението е най-важният критерий за лукс. Т.е. луксозните имоти трябва да са разположени в престижните райони на населеното място – топ центъра, кварталите с добра репутация, в които е престижно да се живее.


Особено важни са инфраструктурата и комуникациите в района, както и липсата на криминална активност. Важен е бързият достъп до централните части на града, както и до големи административни, търговски и развлекателни центрове.

Друг важен критерий е типът на имота. Луксозни са отделни сгради (еднофамилни къщи, вили) или цели етажи от сгради, някои решени архитектурно като мезонети, а по-често срещаният вариант на луксозни имоти са големите апартаменти – с минимум 2 спални – и просторни помещения.

Най-общо казано, луксозният имот се отличава с това, че съчетава добро местоположение, перфектна архитектура, качество на строителството и довършителните работи, сигурност, дизайнерски интериор и обзавеждане.

Големината на помещенията и височината на таваните в жилището, гледките, които се откриват от имота, наличие на екстри в и около него и добрите съседи също са сред важните параметри на истински класните имоти.

Особеното при луксозните имоти е, че много голяма част от тях се предлагат с пълно оборудване и обзавеждане, обикновено направено от дизайнерска фирма. Важно е и наличието на услуги, свързани с охраната, обслужването на жилището в отсъствието на собствениците и поддържането на необходимата хигиена през цялата година.

С понятието за лукс през последните години неминуемо се свързват и затворените комплекси. Те съчетават в себе си повечето от характеристиките за истински елитни имоти. Недостатък в повечето от наличните комплекси е това, че не разполагат с просторни жилища.

Като важна част от продукта „луксозен имот” се оформи и цялостната поддръжка и управление на имота или комплекса, за да може обитателите му да усетят истински висок стандарт на живот и грижа към всички детайли.

Луксозни са и имотите, които притежават уникални характеристики или са единствени по рода си. Например, имоти с история, на брега на морето, имоти, които са ограничен брой и трудно може да се построят нови (например на жълтите павета в София), с морска гледка, на първа линия, до ски писти, на голф игрище и др.

Колко струва да живееш в покрайнините на София?

Какво липсва в "кварталите на богатите" в големите български градове?

Това обикновено са новопоявили се квартали или зони, в които през последните години се строят луксозни имоти и поради това най-честият проблем е с липсата на инфраструктура.

Къща или апартамент, в центъра или в покрайнините - в какъв тип имот предпочитат да живеят хората с възможности?

Притегателни центрове за хората с възможности през последните години са покрайнините на града, със своите престижни зони, в които през последните години се появява предлагане на лукс имоти. Това е валидно като тенденция както за София, така и за останалите големи градове.

Хората с възможности предпочитат да се наслаждават на имот в спокоен район, с повече зеленина, далеч от стреса на града, но с достатъчно бърз и удобен достъп до центъра на града. Къщите се предпочитат от хората с най-големи възможности, а апартаментите в затворени комплекси са предпочитани от младите семейства.

Коя е най-високата цена за кв. м луксозен имот, платена през вашата агенция?

Тъй като къщите са с доста ранообразни параметри и не може да се изведе цена на кв.м, можем да сравним като цени само апартаментите в луксозния сегмент. През 2013 г. най-високата цена на реално сключена сделка е 2200 евро/кв. м в София, a сделки с апартаменти във високия клас най-често се случват на цени между 1100 и 1500 евро/кв. м.

Защо, ако разполагаме с пари, да си купим луксозен имот у нас?

Ако работата, бизнесът и семейството ни са тук, съвсем естествено е да имаме нужда да закупим имот в България, който да ни дава качествтото на живот, от което имаме нужда и което да можем да си позволим.

Съвсем естествен избор в тази посока са лукс имотите в България, които, макар и да представляват сравнително малък дял от пазара на имоти, са сегмент, който показа, че се развива и е устойчив и по време на криза и който има потенциал за развитие в следващите години.

Луксозните имоти дават необходимия комфорт на своите обитатели, когато се ползват за живеене, а същевременно са и разумна инвестиция, която несъмнено ще съхрани и увеличи своята стойност поради стабилното търсене и слабото предлагане, както и поради определени уникални черти на всеки имот, попадащ в клас "лукс".

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Davidoff
# 0
18:03 | 27 March 2014
Луксозните имоти в комплект с тузарски лимузини и всичко на фона на тънещ в мизерия народ...! Не смятам,че бих бил щастлив и безгрижен при заобикалящата ме действителност !
чужденец
# 1
17:02 | 26 February 2014
Една поговорка гласи,че коприненото бельо изисква копринени задници!Така че за какъв луксозен имот говорите в България,когато бабите и дядовците на потенциалните купувачи все още ходят с галоши и си ги събуват пред вратата.И как да имат изисквания така наречените "БОГАТАШИ" като критериите им за лукс се изчерпват с джакузи и кожени мебели!Трябва да минат поколения,за да погледнат с друго око на заобикалящата ги мръсотия и разруха.Колко е луксозен един имот,до който за да отидеш,минаваш през гето?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg