Основен проблем при офисите - липсва стратегия за отдаването им под наем

1233
Основен проблем при офисите - липсва стратегия за отдаването им под наем

През първите шест месеца на настоящата година в почти никой от големите градове на страната няма завършени мащабни проекти и като цяло количеството на наличните офис площи остава непроменено.

Единствено в София са завършени около 40 хил. кв. м офис площи от класовете А и В. Една голяма част от обявените за клас А офиси обаче по-скоро клонят към В, тъй като не отговарят на всички изисквания за най-високия клас, сочи изследване на агенцията за недвижими имоти Форос.

Инвеститорите много често грешат при определянето на класа на сградата. Това води до неправилно определяне на наемните равнища, което пък рефлектира върху сроковете за отдаване под наем.

Основен проблем при офис площите е, че липсва стратегия за отдаването им под наем, коментират специалистите на имотната агенция. Повечето от проектите стартират без ясна маркетингова концепция.

Около 56% от новите площи са разположени в периферните райони на града. Единственият завършен по-голям обект е Авто Юнион Център, намиращ се в близост до летище София и включващ бизнес парк с 15 000 кв. м РЗП.

Същевременно, от началото на годината са обявени проекти за изграждането на значителен обем офис площи, както в столицата, така и във Варна, Пловдив и Бургас.

Най-значимо се е повишила инвестиционната активност в Бургас, където от началото на годината са обявени проекти за 86 хил. кв. м офис площи, в сравнение с тези за едва 28 хил. кв. м за цялата изминала година.

Сред големите проекти, обявени през първата половина на годината в София, са комплексът "Гардънс Сити", включващ изграждането на 220 000 кв. м офис площи, мултифункционален комплекс "Петте кули на София" със 120 000 кв. м офиси и "Индустриален Парк София", който ще бъде изграден до Божурище.

Във Варна нови проекти от подобен мащаб са мултифункционалният комплекс на Би Ес Ар Юръп, който ще бъде изграден в близост до летище Варна и предвиждащ 80 000 кв. м офис площи, както и Варна бизнес център на мястото на винзавод Димят с 32 334 кв. м офиси.

В Пловдив най-голям интерес представляват Бизнес Парк Пловдив с инвеститор Прайм Пропърти БГ АДСИЦ и РЗП от 110 хил. кв. м, както и Бизнес Център Тракия с 30 000 кв. м офис площи.

Търсенето през първата половина се е запазило стабилно, като най-силно е било то при офисите между 200 и 300 кв. м.

При продажбените цени най-голямо увеличение сред офис сектора е регистрирано в Пловдив от 24.16% за първите шест месеца. В София средното нарастване е в размер на 9.22%, във Варна 10.77%, а в Русе 12.68%.

При наемите най-много са се повишили цените в София - 19.35%, Велико Търново - 15.68% и Русе - 6.17%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg