Панелките изживяха ренесанс през 2010 г.

1424
Панелките изживяха ренесанс през 2010 г.

Наложилата се в началото на 2010 г. най-търсена цена на имот от 50 хил. евро с малки корекции се запази и до края на годината, констатират от Адрес в обзор на тенденциите на имотния пазар през изминалата година.

Купувачите

Основен мотив на купувачите през 2010 г. беше задоволяването на основните им жилищни нужди.

Купувачите се интересуваха основно от двустайни апартаменти, по възможност ново строителство с акт 16, на комуникативни места. Такива имоти можеха да си позволят работещите на средни позиции и със стабилни постоянни доходи.

Друг активен сегмент на пазара бяха бившите наематели, които се възползваха от ниските цени, но техните бюджети бяха до около 30-35 хил. евро. Те бяха основните клиенти за панелните имоти. През есента се забеляза ренесанс на търсенето на панелни имоти, след като се появи група купувачи, която нямаше финансова възможност за купуване на ново строителство.

В последните няколко месеца на пазара излезе и малка група купувачи, които считаха, че дъното на цените е достигнато, а лихвите по депозитите падат и е изгодно да вложат събраните лихви от депозити в имот. Те започнаха активно да търсят имоти за инвестиция през третото и четвъртото тримесечие на 2010 г.

През годината сериозно се скъси периодът за сключване на сделките.

Продавачи

В началото на годината най-активни бяха продавачите, които имаха сериозни финансови затруднения. Те достигнаха близо 30% от всички през първото тримесечие на годината. Най-активните продавачи през цялата година обаче бяха такива, които продаваха имот и се възползваха от падналите цени, за да купят по-качествено или с по-добра локация жилище.

Наеми

2010 г. беше годината на тоталната релокация. Основно се търсеха двустайни апартаменти, но в последните месеци на годината имаше търсене и на тристайни, тъй като при по-големите имоти спадът в наемите на квадратен метър бе по-значителен.

Разрешителните за строеж на жилищни сгради намаляваха и през третото тримесечие на 2010 г. те паднаха с 9%. Това означава, че вече регистрираната липса на малки, нови имоти ще се задълбочава през следващите месеци.

Банки

Банковият пазар в областта на ипотечните кредити, особено през последните месеци на 2010 г., стана силно конкурентен. Финансовите институции се стремят да съживяват кредитирането. От депозитна война, сега финансовите институции се фокусират върху подобряване условията за отпускане на ипотечни кредити.

Банките се отвориха и към отпускане на кредити към предприемачите, което ще доведе до развитие на нови проекти. Вече има предложения за финансиране и до 100%, но реално до такова ниво на кредита се стига трудно.

Кредити за имот се вземат от млади хора във възрастовата група 26-35 години, които заемат над 50% от всички изтеглили кредит, което показва, че на пазара властва купувачът на първи дом.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg