Първите търговски центрове в Румъния доведоха до поскъпване на жилищата около тях с 14 пъти

536
Първите търговски центрове в Румъния доведоха до поскъпване на жилищата около тях с 14 пъти

Цените на недвижимите имоти в някои централни части на столицата на Румъния - Букурещ са поскъпнали 14 пъти, в сравнение с нивата им от 1999 година, след построяването на търговски центрове, сочи проучване на имотната агенция Coldwell Banker Affiliates.
През 1999 година цената на двустаен апартамент в тези зони е можел да бъде закупен на цена от 5 500 евро, като към момента подобен може да бъде продаден за 85 000 евро.

В същото време, подобна тенденция на нарастване на цените на жилища в пъти се е наблюдавала и в области на града, където преди 10 години нито местни, нито чуждестранни инвеститори са проявявали интерес за покупки.

Причина за коренната промяна на това са били фактори като отварянето на първия МОЛ в страната, което е довело до значително поскъпване на имотите около него.

Откриването на нови големи търговски центрове в различни части на Букурещ през последните години също е довело до подобна тенденция и поскъпване при жилищата около тях и особено на парцелите в непосредствена близост, които са поскъпнали близо 10 пъти за последните пет години.

Преди оповестяването на големи проекти, земята се е продавала на цена от около 25-80 евро, докато след стартирането им е поскъпнала значително, за да достигне нива между 500 и 1 500 евро за квадратен метър при приключването и пускането в действие на големите търговски центрове.

Положително въздействие продължава да оказва непрекъснатото обявяване на нови инвестиционни проекти за догонване на цените както на жилищата, така и на земята в различните квартали.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg