Пазарът на имоти по света - готов да се срути?

651
Пазарът на имоти по света  - готов да се срути?

Докато кризата на световните финансови пазари се задълбочава, жилищният пазар също продължава да затъва и през второто тримесечие на годината. Цените са паднали в 21 от 33 страни, за които има актуални публикувани данни, съобщава property-magazine.eu.

Положението на имотния пазар в Балтийските републики, САЩ, Великобритания и Ирландия доведе до глобален спад за периода, става ясно от изнесените данни.

Най-голям спад на цените е отчетен в Латвия. Цените на къщите в Рига са паднали с 21.23% в номинално отношение до края на второто тримесечие и 33.08% в реално.

Цените в Естония, в Талин, са отчели спад от 11.02% в номинално отношение и 14.06% в реално, става ясно още от данните.

От миналата година до сега е налице драматична промяна в света на жилищния пазар, сочат мненията на водещи анализатори в сектора, в коментар на изнесените данни.

Дори в страни, в които покачването на цените през последните години е било непрекъснато, като Китай например, обемите на сделките са намалели рязко, което показва, че купувачите вече са нервни и несигурни.

Въпреки че пазари в някои региони, като Близкия Изток, очевидно остават в подем, все по- трудно е да се потвърди това с достоверни данни.

С изключение на Израел, нито една страна от Близкия Изток не е публикувала оптимистични данни за развитието на имотния си пазар през второто тримесечие на годината.

Усилията за спасяването на сектора в световен мащаб са все по-глобални заради непрекъснато влошаващото се положение.

В САЩ властите се опитват с план на стойност 700 млрд. долара да стабилизират финансовия сектор и имотния пазар.

В края на второто тримесичие на 2008 г. цените в големите градове на страната са паднали с цели 15.4%, в сравнение с година по-рано. Това е шесто поредно тримесечие, в което се отчита спад на пазара.

В Испания правителството публикува спасителен план на обща стойност 3 млрд. евро. Някои инвестиционни дружества успяха да получат известни данъчни облекчения.

В Ирландия през 2009 г. бюджетът ще включват "стимул пакет" за оказване на съдействие на по-голямата част от бъдещите купувачи на жилища.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...