Ръстът на цените на имотите в Испания се очаква да се забави над два пъти през 2007 г.

734
Ръстът на цените на имотите в Испания се очаква да се забави над два пъти през 2007 г.

Ръстът на цените на жилищата в Испания се очаква да продължи да се забавя през тази година и да възлезе на едва 4.1%, според прогнози на анализатори, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

За сравнение, през изминалата година цените на жилищата в Испания поскъпнаха с 9.1%, а през предходната 2005 година с 12.8%. Най-голям ръст отбелязаха те през 2004 година, когато се повишиха със значителните 17.2%.

Бумът в сектора на недвижимите имоти в Испания бе и в основата на 13-те поредни години на ръст на испанската икономика.

До голяма степен забавянето в сектора на недвижимите имоти в страната се предопределя от повишението на лихвите в еврозоната, както и от силното нарастване на предлагането, изпреварващо по темп на нарастване това на търсенето.

През изминалата година в Испания са били построени 750 000 нови апартамента и къщи, което е повече от тези във Франция и Германия взети заедно. В същото време статистиката сочи, че търсенето на нови жилища е едва 60% от построените такива.

Това води до създаването дори на цели квартали от празни блокове в столицата на Испания - Мадрид.

Ниските лихви в еврозоната преди три-четири години стимулираха ползването на кредити за покупка на имоти в страната и допринесоха за това испанците да са с най-голяма задлъжнялост към банките като процент от разполагаемите си доходи сред европейските държави.

Пазарът най-вероятно ще остане под натиск и на фона на очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната в борбата на Европейската Централна Банка срещу инфлацията.

Като цяло анализаторите не прогнозират колабс на пазара на недвижимите имоти, каквито са и най-големите страхове, довели до паника преди около месец и масови разпродажби на листнатите на борсата компании за инвестиции в недвижими имоти.

Някои други прогнози пък сочат, че цените на имотите вече регистрират неофициален за статистиката на страната спад, като не изключват възможността те да регистрират спад от 20% до 2009 година.

От началото на годината най-големи загуби сред европейските фондове, инвестиращи в недвижими имоти, са отбелязали испанските, загубили 30.2% за посочения период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg