Растящите лихви по ипотечните кредити в САЩ правят жилищата по-трудно достъпни

1162
Растящите лихви по ипотечните кредити в САЩ правят жилищата по-трудно достъпни

Растящите лихви по ипотечните кредити в САЩ правят жилищата там по-трудно достъпни за населението, дори и на фона на спада в цената на имотите, наблюдаван през последните месеци.

Месечните плащания по 30-годишните ипотечни заеми с фиксирана доходност са се повишили с между 6 и 10% в 41 от водещите щатски пазари на недвижими имоти, сочи изследване на изданието Zillow.com.

Цените на недвижимите имоти през първото тримесечие са отбелязали спад в 88% в тези региони, сочи още статистиката.

Пониженията на седем пъти на нивото на лихвите от страна на ФЕД не съумя да доведе до намаляване на лихвите по ипотечните заеми. Това до голяма степен се корени в кризата, обхванала ипотечните пазари и довела до затягане на условията по тях.

Средното месечно плащане по ипотечен кредит се е повишило с 131 долара до ниво от 1 572 долара от началото на април в изследваните региони.

За да се запазят стабилни плащанията по ипотечните кредити, е необходимо цените на недвижимите имоти да отбележат спад от около 30%, коментира Морис Дейвис от Фед.

Отписванията на активи на стойност 400 млрд. долара от водещите банки до голяма степен предопределя това.

Цените на имотите в 20-те водещи щатски мепрополиси са се понижили с рекорден темп през април, посочиха изнесени по-рано данни за индекса S&P/Case-Shiller относно цените на недвижимите имоти.

Индексът, следящ състоянието на пазара на купувачите, се е понижил до 129.8 пункта през април в сравнение с 130.6 пункта през март. Стойност над 100 сочи, че доходът на домакинството стига точно за квалифициране за получаване на ипотечен заем.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg