Спад на продажни и наемни цени на офисния пазар

1969
Спад на продажни и наемни цени на офисния пазар

През първите шест месеца на 2010 година пазарът на офиси в България се характеризира с повишено предлагане на площи в модерни бизнессгради клас А и В. Това е резултат от голямата инвестиционна активност в сегмента в предходни периоди и нестабилната икономическа ситуация в страната, рефлектирала върху бизнеса, се казва в доклад на GVA Sollers Solutions за офис пазара за първото полугодие на 2010 г.

През периода инвестиционната активност в сектора е много слаба, с много малък брой новообявени проекти. По данни на Националния статистически институт, за първите три месеца на годината са издадени с 22.22% по-малко на брой разрешителни за строеж на административни и офисни сгради спрямо предходното тримесечие, а спрямо първото тримесечие на 2009 година с 37.37% по-малко.

През периода, на територията на София са завършени около 189 000 кв. м oфис площи, а в процес на изграждане са още над 750 000 кв.м. Благодарение на това, през следващите 1-2 години общата отдаваема площ в София ще продължи да нараства. Новоизградените офиси представляват 9.17% увеличение над наличните до момента повече от 1 млн. кв. м офис площи в столицата и значително ще допринесат за увеличаване на коефициента на незаетост. В периферните райони на града, където са ситуирани над 65% от проектите, последният вече надхвърля 20%.

Не е малък и броят на проектите, които са замразени или отложени във времето. На база обема на изграждащи се проекти към края на 2009 спрямо юни 2010 година се наблюдава отклонение от 243 000 кв.м. Основна причина е икономическата обстановка в страната, състоянието и задлъжнялостта на бизнеса, намаленият обем на инвестициите и трудното финансиране. Все повече инвеститори трябва да осигуряват по-висок процент на самоучастие или да подписват повече предварителни договори, което на фона на пазарната ситуация в страната е много трудно.

През периода се запазва тенденцията за привличане на потенциални наематели чрез различни методи: поемане на разходи по преместване; гратисни периоди, в зависимост от срока на договора; поемане на разходите по довършителните работи по интериора на офиса и др.

Друга, характерна тенденция е, че договорите за наем се сключват на ценови нива по-ниски спрямо последните три години и съобразени с типа на клиента, площта, която се наема, периода, за който се сключва договора и др. Схемите за актуализация на наема са стъпаловидни, съобразени с макроикономическите показатели на страната.

През първите шест месеца на 2010 година на територията на столицата бе пуснат в експлоатация Европейския Търговски Център със 72 000 кв.м офисна площ. Така общоотдаваемите офис пространства по вече обособения като бизнес локация бул. Цариградско шосе стават 156 000 кв.м., като се очаква до края на година да бъдат завършени още над 150 000 кв.м. В София, новостроящите се бизнес проекти са ситуирани в централните части и вече обособилите се като бизнес райони в града бул. България, бул. Цариградско шосе, бул. Черни връх, бул. Никола Вапцаров и бул. Тодор Александров. Значителен е броят и на планираните проекти за нови офис сгради, разположени в близост до бъдещото трасе на метрото.

През периода са обявени и инвестиционни намерения за изграждането на няколко нови бизнес сгради на територията на столицата, а именно: Софарма Бизнес Тауърс с 24 000 кв.м и Бизнес сграда ТАО с 5 900 кв.м офис площи.

Цени

Спадът в търсенето и повишеното предлагане продължават да упражняват натиск върху офертните продажни и наемни цени на офисния пазар. Това се усеща най-много в София, където е съсредоточен най-голям обем офис площи. Средно за разглеждания период, продажбените цени на офис площите в страната се понижават с 9.71%, а наемните - с 15.22%. При продажбените цени най-голямо е понижението в София - 12.38% за офиси клас А и 13.97 % за офиси клас В. Във Варна цените са намалели средно с 11.97 %, в Бургас - 5.70%, Пловдив - 12.05%, а в Стара Загора - 4.51 %. На пазара на наеми, най-значително е понижението във Варна - 20.50%. В София то е 14.09 %, Бургас - 10.30%, Пловдив - 14.28 %, а в Стара Загора - 16.95%.

Доходност

Средната доходност на офис площите от клас А и В в страната към месец юни 2010 е в размер на 7.89%, като спрямо декември 2009 година е регистрирано понижение от 0.16 пр.п. В София доходността на офис площите e 6.84%, като спрямо декември 2009 има ръст от 0.22%. Във Варна доходността на имотите в сегмента е 7.30%, в Бургас - 7.42 %.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg