Спад от 37% в продажбите на жилища в Испания през март

695
Спад от 37% в продажбите на жилища в Испания през март

Продажбите на жилища в Испания, както и ипотечното кредитиране, са отбелязали понижение от около 40% през март, посочиха публикувани днес данни.

До голяма степен причина за това е повишението на лихвите до осемгодишен максимум, както и най-голямото забавяне на икономиката на страната от 15 години насам.

Продажбите на жилища през март са спаднали с 37% средно на годишно база, според данни на Националния статистически институт на страната.

Понижението на продажбите се е задълбочило през третия месец на годината, на фона на реализирания им спад от 24% месец по-рано.

В същото време ипотечното кредитиране е отчело спад с 42% през март до ниво от 9.98 млрд. евро - до голяма степен в резултат на опасенията на потребителите за забавянето на ръста на икономиката, в съчетание с кризата на ипотечните пазари и повишението на лихвите.

Анализатори прогнозират, че ситуацията на пазара на недвижимите имоти, както и на ипотечните пазари в страната, ще се запази лоша през следващите три до четири месеца, като впоследствие се очаква да започне постепенно да се възстановява.

Безработицата в Испания се е повишила до 9.6% през първото тримесечие, като е най-висока сред страните от Еврозоната, а специалистите прогнозират повишение до 11% до края на годината.

Девет от всеки 10 новосъздадени работни места са били заети от имигранти, в резултат на усилията на испанските компании да спестяват разходи, сочи направено проучване.

Според правителствени данни цените на недвижимите имоти са се повишили с 3.8% през първото тримесечие, в сравнение със същия период на миналата година.

Много от пазарните участници обаче прогнозират спад в цените на имотите от 10% през следващите две години.

Продажните цени са отбелязали понижение от близо 15% от септември насам, според агенцията за недвижими имоти APCE.

На пазара има значително предлагане и слабо търсене, като, за да продадат своите имоти, на продавачите им е нужно да прибегнат до по-нататъшни понижения, коментират още пазарните наблюдатели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg