Тежки времена за компаниите, инвестиращи в недвижими имоти в Европа

993
Тежки времена за компаниите, инвестиращи в недвижими  имоти в Европа

Растящите лихви в Еврозоната, както и понижаващите се печалби от инвестиции в недвижими имоти карат анализаторите да са песимистично настроени относно по-нататъшното развитие на сектора на "стария континент", след четиригодишно поскъпване в цените, сочи изследване на Bloomberg.

Индексът Bloomberg Europe Real Estate Index завърши най-лошото си тримесечие от близо десетилетие насам, като компаниите, инвестиращи в недвижими имоти, според специалистите са все още скъпи.

Анализаторите не очакват възстановяване на сектора до настъпването на края на повишението на лихвите от страна на Европейската централна банка, както и от страна на английската такава.

Очаква се днес лихвите във Великобритания да бъдат повишени за пореден път, както и тези в Еврозоната през септември.

Двете най-големи компании за инвестиции в недвижими имоти - Land Securities Group Plc и British Land Co. са загубили по над 20% от стойностите си от началото на годината, или около 8.5 млрд. долара сумарно от пазарните си капитализации.

Очакванията за забавяне в сектора на недвижимите имоти в Испания допринесоха също за тежки загуби от страна на компании, инвестиращи в имоти там, като акциите на Metrovacesa SA, най-голямата такава компания, са поевтинели с около една трета.

Изплащаният от европейските компании дивидент е най-нисък като процент от стойността на акциите на компаниите, инвестиращи в недвижими имоти в исторически план, което според анализаторите сочи възможност за по-нататъшни понижения при тези компании.

Европейската централна банка повиши равнището на лихвите осем пъти от декември 2005 година насам, което отведе равнището на краткосрочните лихви в Еврозоната при ниво от 4% на годишна база.

В същото време Английската Централна Банка ги повиши четири пъти до ниво от 5.5%, като днес се очаква те да бъдат повишени за пореден път до 5.5% на годишна база.

През последните четири години индексът, следящ изменението в цените на компаниите, инвестиращи в недвижими имоти, бе най-добре представящият се такъв след този на стоманодобивните компании. За посочения период той се е повишил три пъти, воден от бума в цените на недвижимите имоти в страни като Испания и Великобритания. Тези две страни са и най-засегнати към момента.

На фона на възвръщаемостта от инвестиции в недвижими имоти от поне 18% във Великобритания за периода между 2004 и 2006 година, се очаква тя да се понижи до 8.5% за периода 2008 и 2009 година.

Спадът в цените на акциите на компаниите в сектора е допринесъл за това пазарната им капитализация да е средно едва с 4% над стойността на активите, които притежават, което е и най-ниското от две години насам и може и да изкушава инвеститорите. Повечето анализатори обаче са на мнение, че понижението в цените на акциите им може и да продължи.

От началото на годината акциите на едва две сред 20-те компании, компоненти на индекса Bloomberg Europe Real Estate Index, са отбелязали ръст от началото на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg